Menu Zavřít

Veronika Jonášová: Zakázané Vánoce

28. 11. 2013
Autor: E15 Štěpán Bruner

Po roce zase přicházejí Vánoce a německé obchody už od začátku listopadu zdobí blyštivé řetězy, stromky a atrapy dárků. I díky tomu vypadá německá metropole v těchto dnech místy jako bydliště Santa Clause. Na ulicích v berlínské čtvrti Kreuzberg-Friedrichshain ale letos nezasvítí jediná žárovička, nenajdete tu jediný řetěz a už vůbec ne ozdobený stromek.

Oslavy Vánoc jsou tu totiž ve veřejném prostoru zakázané. V létě se na kontroverzním návrhu shodli místní radní. Všechno začalo tím, když chtěli v srpnu muslimové slavit na ulicích konec ramadánu. A protože se místní obávali hluku, přišla radnice se zákazem. A aby to bylo spravedlivé, musela toto rozhodnutí nějak obhájit. Zakázaly se tedy veškeré náboženské oslavy ve veřejném prostoru.

Vše proto, aby nedošlo k diskriminaci jedné náboženské skupiny. Jenže mnozí obyvatelé se bouří a cítí se návrhem utlačení. Navíc si mnoho lidí opatření vysvětlilo po svém a myslí si, že nemohou mít před domem ozdobený stromek jen proto, aby neurazili muslimy.

Na radnici tak denně chodí rozčilené e-maily a dopisy od starousedlíků, kteří se ve svých ulicích musí obejít bez vánoční atmosféry. Radnice má však jasné vysvětlení: s každým náboženstvím musí jednat stejně. Ale jsou dnes Vánoce opravdu ještě náboženské svátky? Pro většinu lidí už jsou to spíš oslavy, které patří k západní civilizaci a nemají s vyznáním nic společného. A to se o ramadánu říct nedá. Právě zákaz Vánoc probudil v Berlíně protimuslimské nálady.

Řada lidí má pocit, že se požadavkům muslimů stále více ustupuje. Mnozí také radnici vyčítají, že se zákazem Vánoc Berlín vrací do dob NDR. Tehdy se také vánoční trhy nazývaly Zimním festivalem. A tak je tomu i dnes v Kreuzbergu.

Autorka je reportérkou České televize


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Rozestavěné berlínské letiště dostalo další ránu. Brusel chce přezkoumat jeho vliv na přírodu

Místo berlínského letiště Tempelhof má vzniknout jezero

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).