Menu Zavřít

Vertikální bankovky jsou v módě. Po Švýcarsku a Kanadě je vydá i Severní Irsko

5. 6. 2018
Autor: Ulster Bank

Severoirská Ulsterská banka představila návrhy dvou bankovek s orientací na výšku, které uvede do oběhu příští rok. Bankovky v hodnotě pěti a deseti liber budou vyrobeny z polymeru, díky tomu získají odolnost proti vodě i proti vyprání.

Celkem sedm severoirských a skotských bank může na rozdíl od peněžních ústavů v Anglii a Walesu vydávat vlastní bankovky. Výsledkem je velké množství designů. Přestože jsou platné po celém Spojeném království, často je obchodníci odmítají přijímat, upozorňuje web lovemoney.com.

Společným motivem obou bankovek je „život v přírodě“. Platidla vyobrazují tamní faunu a floru. Hřebenatky či květiny doplňují znázornění zátok či jezer. Na návrhu se podílela expertní skupina spolu s běžnými občany.

 Nové Severoirské vertikální bankovky

Severoirské prvenství na Britských ostrovech

Nové bankovky z dílny Ulsterské banky nejsou první s vertikální orientací ve Spojeném království. V roce 1999 severoirská Northern bank vydala u příležitosti oslav příchodu nového milénia speciální edici dvou milionů vertikálních pětilibrových bankovek. Kromě neobvyklé orientace šlo tehdy také o první použití polymeru místo papíru v Británii, uvedla BBC.


Švédsko vyhlásilo válku hotovosti. Peněz v oběhu rekordně ubylo

 Dvacetikorunová švédská bankovka s portrétem spisovatelky Astrid Lindgrenové


Vertikální platidla slavila úspěch také v letošním ročníku soutěže Bankovka roku. Z více než padesátky nominovaných platidel vybrala odborná porota v jednom z nejtěsnějších hlasování švýcarskou desetifrankovku. Kromě designu odborníci ocenili i její bezpečnostní prvky.

Podle designérské firmy Dowling Duncan je orientace na výšku přirozenější než běžná na šířku. „Zjistili jsme, že lidé manipulují s penězi spíše vertikálně,“ uvedlo studio na webu designboom.com. Lidé si podávají peníze a drží peněženku spíše vertikálně, stejně tak i automaty přijímají bankovky vertikálně. „Vertikální orientace tedy dává větší smysl,“ dodalo studio.

MMF24

Čtěte dále:

Státní kryptoměna: švýcarská vláda zvažuje zavedení e-franku

Záhadný investiční trhák. Akcie Švýcarské národní banky strmě rostou

Absolutní moc nad tvorbou peněz. Švýcarská centrální banka ji odmítá

 Švýcarský frank (ilustrační foto)


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).