Menu Zavřít

Vetřelec v údolí

5. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Existuje architektura, ke které je třeba se napít

EBF24

Tradicionalisté se jistě pominou, ale sotva dají dohromady dost buldozerů, aby zjednali nápravu. TOHLE vyrostlo mezi líbeznými vinohrady dolnorakouského údolí Kamptal, což je brána do posvátné podunajské vinařské oblasti Wachau. Znáte ty gemütlich hotýlky s poctivými sedlovými střechami a muškáty na oknech… Tak to má být.
Newyorčan Steven Holl byl evidentně jiného názoru a mezi vinice městečka Langelois umístil hotel, který svádí k úvahám o natočení dalšího dílu Hvězdných válek, když už tu stojí tak příhodná kulisa. Ovšem Steven Holl je jednou z nepochybných hvězd světové architektury a teď si pouhou hodinu jízdy od českých hranic můžeme vychutnat jeden z jeho charakteristických opusů.
Nechť tradicionalisté ztichnou. Loisium Hotel je nejen výraznou ukázkou Hollova stylu, ale při pohledu na celek krajiny i jeho schopnosti vkomponovat dům-sochu do prostředí. Třípodlažní těleso ve tvaru písmene U obklopuje atrium, ve kterém je umístěn bazén. Směrem k atriu se otvírá prosklené přízemí se všemi veřejnými prostorami, jako je recepce, restaurace, bar a wellness areál. Na různě silných betonových sloupech spočívají dvě další poschodí s 82 pokoji. Celý hotel je v nepravidelném rytmu jakoby protkán divokou texturou oken, výklenků, dalších otvorů a balkonů, které zprostředkovávají takřka z každého prostoru výhled do vinohradů. Z Hollovy tvůrčí dílny vyšel i návrh kompletního interiéru hotelu. Slavný architekt zanechal příznačnou stopu také v hotelovém baru. Byl pojmenován prostě - Holl.
Zapomeňte na agroturistické třeštění ve stájích a noclehy na slamníku. Loisium Hotel je z kategorie exkluzivních (čtyři hvězdičky), k čemuž alespoň v Rakousku patří nezbytně množství lázeňských a wellnes programů. Hitem letošní sezony má například být proslulá tréninková metoda Ronny Kokerta vycházející z asijských meditačních a bojových technik.
Údolí luxusních zelených veltlínů promlouvá ovšem do jídelních a nápojových lístků, aby návštěvníci z Prahy nezapomněli, že docela nedaleko sídlí třeba proslulá vinařství Höpler či Steininger.
Je to snad všechno příliš kosmopolitní, strašně eklektické, ale unikátní, lákavé.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).