Menu Zavřít

Větrné Dukovany

19. 1. 2007
Autor: Euro.cz

ČEZ

WT100

Společnost ČEZ plánuje nedaleko areálu Jaderné elektrárny Dukovany výstavbu čtyřiceti větrných elektráren. Jejich pořizovací cena má být odhadem vyšší než 2,5 miliardy korun. První stožáry, které mají dosáhnout až do výše 150 metrů, by se mohly stavět v závěru roku 2008 nebo v roce 2009. Výstavbou větrného bloku by ČEZ přispěl ke splnění státních závazků vůči Evropské unii ohledně využívání energie z obnovitelných zdrojů.
Vítězslavu Jonášovi, dukovanskému starostovi a senátoru za ODS, se záměr nelíbí. „Za sebe říkám větrníkům jasné ne. Udělám vše pro to, aby tu větrný park nestál,“ řekl pro MF Dnes. Podotkl, že osobně by raději podporoval rozšíření jaderné elektrárny. V katastru obce by mělo stát dvacet zařízení využívajících vítr, nicméně nedaleko již stojí masivní 120 metrů vysoké chladicí věže jaderné elektrárny.
Větrníky plánuje ČEZ Obnovitelné zdroje, dceřiná společnost energetické společnosti. Uvádí, že v lokalitě jsou příznivé povětrnostní podmínky pro výrobu energie. „Opravdu jsme zvažovali i zatíženost krajiny chladicími věžemi,“ řekl Vladimír Česnek z dcery ČEZ. Za jeden větrník by obce dostávaly roční příspěvek 100.000 korun.
„Větrný“ záměr se týká také Slavětic a Rouchovan na Třebíčsku a několika obcí na Znojemsku. Na polích mezi obcemi Rouchovany a Slavětice má vzniknout 18 větrníků. „Pro nás bude závazný hlas lidu, nikoliv příjem za větrníky,“ říká rouchovanský starosta Vladimír Černý. Slavětice uvažují o anketě nebo o místním referendu, starosta Jonáš z Dukovan navrhuje, aby všechny obce postupovaly společně.

  • Našli jste v článku chybu?