Menu Zavřít

Větrné parky zlevňují. Nizozemci vysoutěžili rekordně nízkou cenu

13. 12. 2016
Autor: Alpha Ventus

Je to cena, kterou nečekali ani největší optimisté. Soutěž na výstavbu třetí a čtvrté etapy větrného parku Borselle v nizozemském sektoru Severního moře vyhrálo konsorcium vedené ropným koncernem Shell s požadovanou cenou 54,5 eura za megawatthodinu.

Ještě před pár lety přitom investoři do stavby offshore větrných elektráren v západní Evropě požadovali dvojnásobek. Vysoutěžená cena se již blíží nákladovosti nových černouhelných a paroplynových elektráren. Náklady v nizozemském případě nicméně snižuje fakt, že připojení k elektrické síti se buduje samostatně a není tudíž v nákladech zahrnuto.

Zájem o soutěž byl mimořádný, větrné parky Borselle 3 a 4 o plánovaném výkonu 680 megawattů chtělo stavět celkem 26 zájemců. Nakonec tedy vyhrálo konsorcium společností Shell, Van Oord, Eneco a Mitsubishi. Vyrostou zde zřejmě elektrárny od výrobce MHI Vestas, nikoliv od lídra trhu offshore větrných turbin - koncernu Siemens.


Čtěte o rozvoji udržitelné energetiky v Rusku:

Do Ruska dorazila zelená. Rosatom roztočí větrné turbíny

Turbína ve větrném parku v Kalmycku


Soutěž navazuje na předchozí rozhodnutí z letošního července, kdy nizozemská vláda vybrala investora projektů Borselle 1 a 2. Tím se stal dánský Dong Energy, což je průkopník stavby velkých větrných parků na mořských mělčinách. Soutěž vyhrál s cenovým požadavkem 72,7 eura za megawatthodinu.

Jak se zdá, Nizozemci zvolili rafinovanou strategii. Dokud byla větrná a solární energie drahá, tak s rozvojem zelené energetiky příliš nespěchali. Ještě předloni vyráběli z obnovitelných zdrojů pouze 5,5 procenta elektřiny, což znamenalo (po Maltě a Lucembursku) třetí nejslabší výsledek v Evropské unii.

Nyní se postoj země k zelené energetice mění. Podle vládních plánů mají na mělčinách Severního moře vyrůst do roku 2023 větrné parky o celkovém instalovaném výkonu 4500 megawattů.

Dále čtěte:

Česko posílí v arbitrážích: Brusel posvětil zásahy proti solárníkům

KL24

Evropská komise chce snížit spotřebu energie o 30 procent. Česko nesouhlasí

ČEZ vstoupil do „zeleného“ Německa. Převzal tamní větrníky


  • Našli jste v článku chybu?