Menu Zavřít

Větrníky se vracejí do hry. Stát na ně uvolní peníze z evropských fondů

18. 7. 2018
Autor: Jan Rasch, Euro

Ministerstvo průmyslu a obchodu mění svůj přístup k větrné a solární energii. Podle návrhu úprav pravidel Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), který ministerstvo uvolnilo do posuzovacího procesu, dosáhnou zájemci z řad podnikatelů a firem i na dotace určené na stavbu větrných elektráren či instalaci solárních kolektorů a tepelných čerpadel.

Peníze budou určeny hlavně pro společnosti splňující definici malého a středního podniku. Velké podniky mohou žádat o příspěvek z evropských peněz také, ale v součtu dosáhnou jen na 10,7 milionu eur (275 milionů korun). Dotace je určena pro žadatele ze všech regionů s výjimkou hlavního města Prahy.

Investiční podpora z eurofondů má aspoň částečně nahradit zastavení podpory formou zvýhodněné výkupní ceny. „Větrné elektrárny jsou v současné době jediným druhem obnovitelného zdroje, který nemá nárok na investiční ani provozní podporu. Navrhovaným opatřením tak bude odstraněn diskriminační přístup k podpoře výstavby větrných elektráren,“ uvádí se v odůvodnění návrhu.

Změna navazuje na loňskou úpravu, která firmám umožnila žádat o dotaci na pořízení střešní fotovoltaické elektrárny. Jak lze vyčíst z aktuálního seznamu podpořených projektů na webu Dotaceeu.cz, takový příspěvek již získaly desítky fi-rem. Z těch známějších můžeme zmínit společnosti Siemens, Podravka Lagris, Tedom či obchodní řetězec Hruška. V některých případech je fotovoltaika doplněna o akumulaci energie do baterií.

Konec snu o polském Kuvajtu. Těžit plyn z břidlic už nikdo nechce

 Ložisko břidlicového plynu v Polsku

Čtěte také:

Uhni, uhlí. Ve finančních ústavech roste odpor vůči fosilním palivům

Těžce vydobytý kompromis. Podíl obnovitelných zdrojů v energetice EU má vzrůst na 32 procent

ebf - tip - debata

Největší polská energetika PGE má jasno. Raději než reaktory chce stavět větrné elektrárny

Největší větrná turbína v provozu: jedna otočka uživí dům po celý den


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).