Menu Zavřít

Většina Čechů pracuje mimo vystudovaný obor

5. 6. 2017
Autor: Vysoká škola ekonomická

Vystudovali školu, ale proč? Více než polovina vysokoškoláků v Česku totiž nepracuje v oboru, který vystudovala. Stejně jsou na tom tři pětiny středoškoláků. Důvod není tak jednoznačný, jak by se očekávalo. Není to jen chybné rozhodnutí mladých lidí při vstupu do studia, spíš rozhodují výrazné změny na pracovním trhu. Fakta vyplývají z ankety pracovního portálu Profesia.cz.

Z komplexního pohledu je jasné, že většina lidí pracuje mimo obor, který vystudovala. Svému zaměření zůstalo podle svých odpovědí věrných pouze 41 procent respondentů.

Nesporné je, že lidé mění směřování své kariéry často proto, že nenajdou ve vystudovaném oboru uplatnění. Napsala to pětina dotazovaných.

Téměř stejných počet respondentů pak přiznal, že školu prostě „ jenom dotáhl“, ale pak se rozhodl, že se oboru nechce věnovat.


Kde pracují Češi po svém studiu  Kolik lidí v Česku pracuje v oboru, který vystudoval Zdroj: Profesia.cz


Proč tolik lidí nepracuje ve svém oboru? „Je to dáno jednak nepřipraveností lidí na prahu dospělosti zvolit povolání na celý život, ale i tím, že pracovní trh se výrazně mění a bude se měnit i nadále,“ komentuje průzkum Zuzana Lincová, ředitelka portálu Profesia.cz.

„Vzpomeňme si jen, kolik nových zaměstnání se objevilo s nástupem a rozvojem informačních technologií, které v současné době nějak zasahují do pracovní náplně většiny lidí. Zavádění automatizace a robotizace přinese další výraznou proměnu nabídky pracovních míst,“ předpovídá Lincová.

Podle jejích slov díky rychlým změnám v ekonomice si lidé hledají obory, kde mohou získat lepší nebo zajímavější práci. Často proto během své pracovní kariéry změní zaměření.

A samozřejmě přispívají i další důvody – například obor studia, ve kterém absolvent nenajde uplatnění nebo se jím nechce zabývat a vývoj profesí jako takových.

Budoucnost má technika a kreativita

Trendem posledních let v Česku bylo vyhnout se složitějším, zejména technickým oborům, a hlavně získat jakýkoli vysokoškolský titul.

„Právě v technických oborech ale lidé v současné době hledají práci snadno, a pokud jsou odborně zdatní, obvykle získávají nadstandardní podmínky. Budoucnost rozhodně mají profese, které vyžadují vysokoškolské vzdělání a kreativitu, neboť tam stroje lidské uvažování nenahradí,“ předpovídá Lincová.

CIF24


Přečtěte si a spočítejte:

Sběrači odměn: top manažeři v energetice a vodárenství

Po zavedení EET ubylo pracovních nabídek v gastro byznysu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).