Menu Zavřít

Většina nezaměstnaných nemá zájem pracovat, myslí si Češi

27. 7. 2018
Autor: Archiv MF

Více než polovina Čechů si myslí, že většina nezaměstnaných nemá zájem pracovat. Vyplývá to . Je to dosud nejvyšší podíl, proti roku 2015 se zdvojnásobil. Veřejnost tak podle autorů průzkumu reaguje na nízkou míru nezaměstnanosti a relativně velkou nabídku pracovních míst. V červnu byl v Česku podíl lidí bez práce nejnižší od června 1996, nezaměstnanost podle úřadu práce klesla na 2,9 procenta.

Že nezaměstnaní nemají zájem pracovat, míní 57 procent dotázaných v červnovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), což je nejvyšší údaj za posledních 21 let. Dalších 29 procent se domnívá, že většina nezaměstnaných si není schopna sehnat vhodnou práci a asi deset procent vyjádřilo názor, že většina nezaměstnaných nemůže sehnat žádnou práci.

Současnou míru nezaměstnanosti vnímají téměř tři pětiny lidí jako přiměřenou, necelá čtvrtina jako příliš nízkou a desetina za příliš vysokou. Proti minulému roku podíl těch, kteří hodnotí nezaměstnanost jako příliš vysokou, klesl o pět procentních bodů, za tři roky jde pak o pokles o 38 procentních bodů. „Jde o zatím nejnižší procentní podíl odpovědi ´příliš vysoká nezaměstnanost´ za čtrnáctileté období, kdy se hodnocení míry nezaměstnanosti zjišťuje,“ uvedlo CVVM. Podíl těch, kteří hodnotí úroveň jako příliš nízkou, meziročně vzrostl na dvojnásobek. Podle průzkumu je to nejvyšší hodnota od počátku měření v roce 2003.

 Myslíte si, že většina nezaměstnaných…

Šetření rovněž ukázalo, že mezi českými občany převládá názor, že nezaměstnanost v České republice zůstane v příštích dvou letech přibližně na stejné úrovni, ke kterému se přiklonila polovina respondentů. Přibližně čtvrtina oslovených se domnívá, že nezaměstnanost v příštích dvou letech poroste a 12 procent lidí očekává další pokles nezaměstnanosti. To je trochu v rozporu se zjištěním, že více než dvě třetiny z nich mají názor, že nezaměstnaní nemají zájem pracovat, podotkli autoři.

Průzkum se uskutečnil od 16. do 26. června a zúčastnilo se ho 1078 obyvatel Česka ve věku od 15 let.

V Německu hnije úroda. Nemá ji kdo sklízet

Sběrači německých jahod z Polska, ilustrační foto

EBF24

Čtěte také:

Nezaměstnanost a karenční lhůta: jak se to rýmuje?

Firmy lákají brigádníky i 150 korunami za hodinu. Marně

Dolarových milionářů je v Česku přes 28 tisíc. Jejich majetek dosáhl 1,5 bilionu

Esej: Keynesiánská cesta do pekel

 Esej: Keynesiánská cesta do pekel


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).