Menu Zavřít

Nejen zelená. Investiční skupina Portiva se zaměří i na nemovitosti a výrobní podniky

22. 11. 2018
Autor: Shutterstock.com

Nová investiční skupina Portiva chce rozšířit svůj záběr také o nemovitosti a výrobní podniky.

Portfolio větrných a solárních elektráren, mimochodem jedno z největších v Česku, již brněnské investorce Ivě Šťastné nestačí. Rozhodla se založit finanční skupinu se širším záběrem. Volné peníze chce vložit do komerčních nemovitostí i do nákupu výrobních firem. Skupina s názvem Portiva má na nákupy k dispozici vyšší stovky milionů korun.

Strategii skupiny povede její zakladatelka Iva Šťastná, navenek však bude Portivu zastupovat hlavně osmadvacetiletý výkonný ředitel Pavel Svoreň. „Co se týká nemovitostí, máme zájem hlavně o kanceláře a retail. Jednáme o odkoupení nákupního centra a příští rok na jaře bychom měli začít s výstavbou bytových domů na Brněnsku,“ řekl Svoreň týdeníku Euro. V případě výrobních podniků má Portiva zájem hlavně o firmy v potížích, které lze levně získat a poté dát do pořádku.


Zelená útratám. Nová ekologická pravidla prodraží domy až o statisíce

 Nové domy se prodraží, ilustrační foto


Podle informací na firemním webu vytvořila vznikající skupina Portiva za loňský rok čistý zisk 154 milionů korun. Výše aktiv mírně přesáhla dvě miliardy. Podle Pavla Svoreně je cílem manažerů zvětšit skupinu do pěti let téměř dvojnásobně. Na rozdíl od řady jiných nově vznikajících investičních skupin na českém trhu nebude své nákupy financovat pomocí emise dluhopisů.

Působení Ivy Šťastné je historicky spjato se značkou Eldaco. Ta stihla během let 2006 až 2014 postavit osm větrných elektráren o výkonu 16,8 megawattu a částečně nebo zcela vlastní také šest fotovoltaických parků o celkovém výkonu přes 13 megawattů. Po očekávaném odblokování investic do zelené energetiky má Portiva v plánu stavět další větrníky.

Přečtěte si také:

Uhni, uhlí. Ve finančních ústavech roste odpor vůči fosilním palivům

Melouni všech zemí, spojte se. Energetická politika míří k marxismusu-leninismu

Solárním baronem za tisícovku. Německá firma nabízí podíl na fotovoltaické elektrárně

ebf - tip - debata

Miliardář Vítek prodal pražské sídlo Nestlé, kupcem je Českomoravská Nemovitostní

Českomoravská Nemovitostní koupila pražské sídlo ŠkoFIN

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).