Zájem trhu i dotace mají odezvu u výrobců
Zájem trhu i dotace mají odezvu u výrobců biopotravin. Od loňského října jich přibylo 75 a celkový počet stoupl na 223, informoval mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček. Upřesnil, že noví výrobci se věnují především zpracování biomasa a produktů z něj, dále biopečivu, biovínu, biovejcím, ale i knedlíkům z biosurovin či sladu pro biopivo. Také ekologické zemědělství oslovuje stále více farmářů – za rok se počet ekofarem zvýšil o 337 na 1249. Hospodaří na 307 tisících hektarů, což je přes sedm procent z celkové výměry zemědělské půdy. Většinou jsou to však louky a pastviny, jen necelá desetina je orná půda, na niž se pěstuje nedostatkové obilí, zelenina a další plodiny. Ekologické vinice zaujímají 215 a sady 1500 hektarů. Předběžné výsledky výzkumu univerzity v Newcastlu, financovaného Bruselem, potvrzují, že biopotraviny jsou zdravější než potraviny konvenční. Studie uvádí, že největší rozdíly jsou u mléka – u bio je o šedesát procent zdraví prospěšných antioxidantů více než u obyčejného. Bioovoce a biozelenina mají až o čtyřicet procent více antioxidantů, které podle vědců snižují riziko rakoviny a srdečních onemocnění.