Menu Zavřít

Více než polovina studentů by nepřijala práci bez svobodného přístupu k internetu

7. 11. 2011
Autor: profit

Digitalizace dnešní společnosti je jedním z hlavních faktorů utvářejících smýšlení mladých lidí. U mnohých z nich například připojení k internetu nebo možnost využívat informační technologie obsazuje přední příčky na žebříčku hodnot.

Foto: Profimedia.cz

Společnost Cisco zveřejnila výsledky druhé části své studie Connected World Technology Report, podle kterého jsou mladí lidé ochotni přistoupit na nižší plat, pokud jim zaměstnavatel umožní volný přístup k internetu a sociálním sítím nebo používání mobilních zařízení k práci. Takovéto pracovní podmínky jsou pro ně také jedním z hledisek ovlivňujících výběr zaměstnání, jejich spokojenost na pracovní pozici a i efektivitu práce.

„Výsledky studie ukazují, jak se proměňuje přístup mladé generace k informacím a práci s moderními technologiemi. Tato zjištění jsou zajímavá nejen pro IT oddělení, ale především pro pracovníky v oblasti lidských zdrojů. Potřeby a preference nové generace zaměstnanců ovlivní vývoj pracovního trhu – to, jak se jednotlivé společnosti těmto trendům přizpůsobí, ovlivní v budoucnu jejich konkurenceschopnost v boji o kvalifikované zaměstnance,“ řekl k výsledkům studie Jiří Devát, generální ředitel společnosti Cisco.

Plat až na druhém místě

Podle studie upřednostňuje každý třetí vysokoškolský student a mladý zaměstnanec do třiceti let svobodu ve využívání sociálních sítí a možnost práce odkudkoliv a na jakémkoliv zařízení před platovými podmínkami. Více než dvě pětiny dotázaných pak tvrdí, že by přijalo nižší plat výměnou za svobodu ve využívání informačních technologií. Přes polovinu (56 %) studentů by odmítlo zaměstnání, kde by neměli svobodný přístup k internetu, případně by nabídku přijali, ale hledali by způsob, jak toto nařízení obejít. Téměř dvě třetiny z nich plánuje při osobním pohovoru u budoucího zaměstnavatele zeptat se na pravidla ve využívání sociálních sítí. Celkem 41 % zaměstnanců potom uvádí, že jejich firma změnila politiku využívání sociálních sítí, aby pro ně bylo pracovní místo zajímavé. Pro necelou třetinu zaměstnanců pak byly podmínky využívání informačních technologií jedním z důvodů k nástupu na současnou pozici.

Mobilita a možnost práce z domova zvyšuje efektivitu

Více než čtvrtina (29 %) zaměstnanců říká, že absence možnosti práce odkudkoliv ovlivňuje dobu, po kterou by na takovém místě zůstali, a nemotivovalo by je to k vyšším výkonům. Důležitost mobilních zařízení dokládá fakt, že 49 % dotázaných by raději ztratilo peněženku nebo kabelku než smartphone. Většina zaměstnanců (77 %) přitom využívá více než jedno zařízení, jako jsou různé telefony, počítače, nebo tablety. Třetina pak využívá nejméně tři různá zařízení. Dokonce 71 % studentů zastává názor, že zařízení, která dostanou k dispozici od zaměstnavatele, by mělo být možné, vzhledem k prolínání osobního a pracovního života, využívat také pro osobní účely. Zhruba 81 % studentů by uvítalo možnost vybrat si zařízení, které by v zaměstnání využívali, nebo alespoň možnost využívat své vlastní.

Přibližně sedm z deseti zaměstnanců se domnívá, že by jim zaměstnavatel měl povolit přístup na sociální sítě ze služebního zařízení a podle 42 % studentů by zaměstnavatelé měli být chápavější k jejich potřebě být online. Více než polovina zaměstnanců má možnost připojit se ke korporátní síti ze vzdáleného přístupu, ale jen 28 % tak může učinit kdykoliv a odkudkoliv.

Průzkum rovněž ukázal, že 70 % studentů nepovažuje za nutnou fyzickou přítomnost v kanceláři, aby odváděli dobrou práci. Naopak každý čtvrtý si myslí, že by jeho produktivita při práci z domova vzrostla. Nová generace pracovníků očekává, že bude moci přistupovat k firemním datům odkudkoliv kdykoliv a z jakéhokoliv zařízení včetně palubních počítačů automobilů nebo televizí. Aby firmy tyto talentované pracovníky získaly a udržely, budou muset změnit svůj zaběhnutý přístup. V konečném důsledku na tom však budou profitovat všichni.

KL24

O studii

Cisco Connected World Technology Report přináší výsledky dvou studií. Do každé z nich bylo zapojeno 1400 respondentů ze 14 zemí (Spojené státy americké, Kanada, Mexiko, Brazílie, Velká Británie, Francie, Španělsko, Německo, Itálie, Rusko, Indie, Čína, Japonsko a Austrálie). V prvním případě šlo o univerzitní studenty a ve druhém o profesionály z praxe mladší 30 let.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).