Menu Zavřít

Více nouzových ropných rezerv

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Česká republika

WT100

Česká vláda schválila uvolnění 300 milionů korun z rezervního fondu vlády na zvýšení nouzových zásob ropy v případě krize z devadesáti až na sto dní. „Má-li si Česká republika zachovat energetickou pojistku, což jsou zásoby na minimálně devadesát dní, tak musí zvyšovat množství zásob v souladu s tím, jak se zvyšuje spotřeba ropy,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.
Návrh k vývoji nouzových zásob vychází z předpokladu, že se dále zvýší spotřeba pohonných hmot, zejména motorové nafty a leteckých paliv. V případě automobilových benzinů a těžkých topných olejů předpokládá ministerstvo průmyslu pomalejší nárůst až stagnaci spotřeby.
Dle Římana prodá Správa státních hmotných rezerv (SSHR) jiný svůj majetek - sníží zásoby komodit, které přestávají být podstatné, a 300 milionů korun zase odvede zpět do státního rozpočtu.
Jen pětidenní navýšení zásob ropy předpokládá konkrétní zvýšení o 200 tisíc tun ropy, 30 tisíc tun nafty, 24 tisíc tun leteckého petroleje a o 5000 tun těžkých topných olejů. Denní spotřeba ropy v České republice je odhadována na 14 000 tun. Navýšené zásoby budou stejně jako dosud uloženy ve státních společnostech Mero a Čepro, jež rozšiřují své skladovací prostory.

  • Našli jste v článku chybu?