Menu Zavřít

Více pro cizince, méně pro našince

20. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Vizitkou restaurace je i WC

Nenechte se mýlit názvem, v případě Le Café Colonial nejde jen o kavárnu, ale i o restauraci, která se řadí do kategorie těch lepších. V místech, jako je Staré Město, dnes stěží najdete lidový lokál. Colonial je v Široké ulici, naproti Židovskému hřbitovu, kudy denně proudí davy cizinců. My s přítelkyní jsme dorazily v podvečer, kdy tu bylo ještě poloprázdně. Byly jsme proto usazeny bez rezervace. Kavárnu od restaurace opticky dělí vchodová část s barem. Chcete-li zajít pouze na skleničku či na kávu, zasednete do pohodlných ratanových křesílek a velkými výkladními skříněmi pozorujete cvrkot ulice. Můžete se tu cítit jako v útulné pařížské kavárničce. Nechybí ani noviny v dřevěných skřipcích.
Abych se přiznala, z interiéru restaurace jsem byla poněkud na rozpacích. Architekt Bláha se tady očividně vyřádil a hostům předvedl, že ošklivost může působit i esteticky. Stěny barvy benátské červené měly oblé rohy, takže trochu připomínaly domy v Santa Fé. Na zdech tepané, kovové svícny tvaru gotické lilie a na dřevěné podlaze namalované perské koberečky. Jediné, co zde připomínalo neslavné doby francouzských kolonií, byly dobové fotografie, vlastně dobře provedené a adjustované kopie daguerrotypií. Personál byl pozorný, milý a my měly rychle na stole předkrmy. Kamarádka si dala jarní rolku se zeleninou, chilli a arašídovou omáčkou za 155 Kč a já carpaccio classico, jemně nařezaná svíčková ochucená bylinkami, olivovým olejem a parmezánem za 195 Kč, k tomu česnekový toast z bagetky. Shodly jsme se, že předkrmy nebyly špatné, ale zase nikterak mimořádné. Fakt je, že jsem měla „karpačo“ chutnější a lépe naservírované. Moje kolegyně není velký jedlík, a tak uvítala nabídku malých jídel a zvolila sate lilit, což byl do křupava grilovaný losos, tuňák a halibut na špízu s divokou rýží a arašídovou omáčkou (235,- Kč). Já si dala kuřecí prsíčka grilovaná na lávě s bramborami se smetanou a brokolicí na bylinkovém másle za 335 Kč. Malé jídlo nemělo chybu. Chuťově skvělé a úžasně servírované. Přiznám se, že jsem na chvíli zalitovala. Moje porce byla velká, prsíčka šťavnatá, ale brambory se smetanou mě přímo vyděsily. Byly doslova kydnuty na talíř a člověk měl pocit, že už to někdo jedl. Takže reputaci zachraňovala brokolice a frankovka z našich strání 0,2 l za 60 Kč. Po mé bramborové smršti muselo zákonitě následovat sladké finále. Oko padlo na lahodný dort z toho nejjemnějšího smetanového tvarohu s čerstvými jahodami (145 Kč). Konec dobrý, všechno dobré. Mám ráda dezerty s malým obsahem korpusu, nejlépe pak žádným. Náš dortík byl doladěn čerstvými lístky máty, lupínky bílé a tmavé čokolády. V tomto případě jsme nechybily. Výlet na Staré Město pražské nás přišel na 1300 Kč. Večeře nás zmohla, nemohly jsme ani pohnout židlemi u stolu. Ale ne, žertuji, to jen architekt vymyslel těžké kovové židle, se kterými si poradí jen svalovci.
A abych nezapomněla! Zdejší WC jak jinak než čisté. Stojí ovšem za samostatnou exkurzi. Jde o svérázný architektonický počin. Vše v tmavé šedi a místo umyvadla jakýsi žlab, do kterého byste se vešli celí. Žádné pákové baterie, ale předpotopní kohoutky, na kterých sedí dva mosazní šneci i s budkami, originální. Le Café Colonial ADRESA:
Široká 6, 110 00 Praha l
Tel: 224 818 322
Fax: 222327 589
www.le cafe colonial.cz

OTEVÍRACÍ DOBA: Denně 10.00–24.00 hod.

POČET MÍST:
60 restaurace
35 kavárna

DRUH KUCHYNĚ: Převážně francouzská

JÍDELNÍ LÍSTEK: Angličtina

JAZYKOVÁ VYBAVENOST PERSONÁLU: Angličtina, němčina, francouzština

PLATEBNÍ KARTY: Ano, běžné typy

NABÍZENÁ VÍNA: Morava, Itálie, Austrálie, Francie

HODNOCENÍ RESTAURACE: Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 7 bodů z 10
Chování personálu 9 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20
Celkem 49 bodů ze 60

VÝBĚR Z JÍDELNÍHO LÍSTKU: Kachní carpaccio 225 Kč
Zvěřinová paštička s mandlemi na omáčce Cuberlant 190 Kč
Špenátová polévka 95 Kč
Čerstvý míchaný salát s marinovaným lososem a avokádem 195 Kč
Tatarský biftek 265 Kč
Fettuccine – nudle s čerstvou bazalkou, oříšky, česnekem,
Olivovým olejem a parmezánem 195 Kč
Francouzská kachní prsíčka Barberie, marinovaná v medu S karamelovou cibulkou a čerstvou rukolou 395 Kč
Jelení steak naložený ve víně, servírovaný na švestkové
omáčce s hruštičkou a lesním ovocem 425 Kč

WT100

VÝBĚR Z VINNÉHO LÍSTKU: Rulandské modré – Strážnice 655 Kč
Merlot – Itálie 490 Kč
Chardonnay – Austrálie 820 Kč
Sancerre „Les Fondettes“ - Francie 1090 Kč
Chateau Pipetu Grand Cru – Francie 1590 Kč

PIVO: Budvar 12° 0,5 l 59 Kč
Guiness 0,33 l 80 Kč
Corona extra – mexické pivo 0,33 l 80 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).