Menu Zavřít

Viceguvernér ČNB píše akcionářům

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Miroslav Singer poslal dopis akcionářům Agrobanky Praha o znepokojení ČNB

Miroslav Singer, viceguvernér České národní banky (ČNB), poslal dopis akcionářům Agrobanky Praha, jejíž představenstvo a likvidátor hodlají v nejbližších dnech podat soudu návrh na prohlášení jejího konkurzu. V dopise vyjadřuje znepokojení ČNB z tohoto záměru, který by mohl vést k zahrnutí české GE Money Bank (GE) do konkurzní podstaty likvidované Agrobanky (AGB).
ČNB je nejen jedním z akcionářů společnosti Agrobanka Praha, ale také jejím věřitelem. Viceguvernér Singer v dopise přesvědčuje ostatní akcionáře, že prohlášení konkurzu jim nemůže nijak pomoci, a že když ke konkurzu nedojde, tak by centrální banka byla ochotná své dvě pohledávky v celkové hodnotě 17,2 miliardy korun kapitalizovat. A dále uvádí: „Podle názoru ČNB je nejvhodnějším řešením vzniklé situace dohoda mezi akcionáři AGB a GE, kterou by při dodržení podmínek stanovených právními předpisy byla připravena podpořit i ČNB.“ Singerův dopis, jehož kopii má týdeník EURO k dispozici, je datován 15. březnem 2007.
Mluvčí GE Money Bank Eva Chaloupková však 7. března v oficiálním prohlášení pro média uvedla: „Společnost Agrobanka Praha je samostatná společnost, která již nemá s GE Money Bank žádné společné aktivity. GE Money Bank naprosto odmítá všechny spekulace, že by mohla být zahrnuta do konkurzní podstaty týkající se majetku Agrobanky Praha. Tyto nároky jsou právně neopodstatněné.“ Viceguvernér ČNB Singer si zjevně natolik jist právním postavením GE není, když vyzývá obě strany k vzájemné dohodě, která prakticky nemůže znamenat nic jiného, než že GE akcionáře AGB finančně odškodní.
Na otázky týdeníku EURO, zda GE Money Bank jedná s akcionáři Agrobanky o nějakém odškodnění a v jaké výši, GE přímo neodpověděla. V oficiálním stanovisku její mluvčí Eva Chaloupkové uvedla: „Přestože se jedná o dlouhotrvající právní spor mezi ČNB a Agrobankou Praha v likvidaci, a. s., (který probíhá již více než devět let) je GE Money Bank, a. s., i nadále odhodlána pracovat se všemi zainteresovanými stranami s cílem pokusit se nalézt uspokojivý výsledek.“ „Nyní probíhají velmi intenzívní jednání s GE; nebylo by vhodné, abych teď cokoliv komentoval,“ uvedl v pátek 23. března předseda sdružení menšinových akcionářů Agrobanky Jiří Kellner.
Akcionáři AGB se mají sejít na mimořádné valné hromadě 30. března 2007. Jenže do té doby již může být návrh na prohlášení konkurzu podán a konkurz možná i prohlášen. Jak již dříve týdeník EURO uvedl, dozorčí rada AGB počátkem března uložila představenstvu a doporučila likvidátorovi dokončit přípravy k podání návrhu na konkurz.
Všechny tyto problémy mají svůj původ v roce 1996, kdy na Agrobanku Praha - tehdy ovládanou společností Motoinvest - byla uvalena nucená správa. ČNB v roce 1998 prodala zdravou část podniku koncernu GE a do nově vzniklého bankovního domu ještě vložila dvacet miliard korun. Akcionáři Agrobanky, jimž zůstal jen zadlužený zbytek společnosti a kteří s prodejem koncernu GE nesouhlasili, podali žaloby na neplatnost kupní smlouvy o prodeji části podniku. V těchto soudních sporech zatím nebylo vyneseno pravomocné rozhodnutí. Nicméně do dnešního dne nebyl soudem do obchodního rejstříku onen prodej „zdravé“ části podniku zapsán.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).