Menu Zavřít

Vídeňský starosta Häupl končí. V úřadu strávil čtvrt století

16. 2. 2018
Autor: Profimedia.cz

Dlouholetý vídeňský starosta Michael Häupl oznámil, že 24. května položí funkci. Vystudovaný zoolog vedl rakouské hlavní město 24 let. Praha měla za tu dobu šest primátorů.

Jeden z mála pražských primátorů, kterému se podařilo vydržet ve funkci po celé volební období, byl v devadesátých letech Jan Koukal. Zhruba ve stejné době se poprvé stal starostou Vídně také sociální demokrat Michael Häupl. Zatímco v budově magistrátu na Mariánském náměstí v Praze se však od té doby vystřídalo šest šéfů, v rakouské metropoli to vypadalo, jako by Häupl v čele města měl zůstat už navěky.

„Éra Häupl“ však letos končí. Žoviální starosta s charakteristickým knírem pod nosem a zálibou ve vinném střiku ve čtvrtek oznámil datum svého odchodu z vedení města. S novogotickou budovu vídeňské radnice se definitivně rozloučí letos 24. května.

Oznámení termínu se očekávalo, osmašedesátiletý Häupl se z politiky postupně stahuje a o jeho odchodu se mluví už několik měsíců. Už v lednu Häupl odešel z vedení vídeňské sociální demokracie. Ve funkci ho nahradil radní pro bydlení Michael Ludwig, který v květnu převezme i úřad starosty.

Häupl je vystudovaný zoolog, původně se staral v Přírodovědném muzeu ve Vídni o vycpané exponáty. Politicky zaujal už za studií, když úspěšně vedl malou revoltu proti přísnému provoznímu řádu tehdejších studentských kolejí. Do vysoké politiky ho však přivedl jeho předchůdce ve starostovské funkci, proslulý Helmut Zilk, ze jehož žáka je Häupl považován.

Politickým stylem by šlo Häupla přirovnat nejlépe k Miloši Zemanovi, ačkoliv to přirovnání není zdaleka přesné. Stejně jako Zeman si i Häupl liboval v bonmotech, proslul vstřícným vztahem k alkoholu a více doma než mezi intelektuály ve vídeňských kavárnách se cítil v „Heuriger“, tradičních rakouských vinných sklepích.


Plyn a staří Germáni. Rakouská vláda řeší nacistický zpěvník spolku Germania

Demonstrace proti vládě Sebastiana Kurze ve Vídni, ilustrační foto


Možná i proto Zeman loni v říjnu vyznamenal Häupla Řádem bílého lva navzdory tomu, že Häupl Zemana v minulosti ostře napadal v otázce sudetských Němců.

Na rozdíl od Zemana však zůstal Häupl přesvědčeným sociální demokratem. Pravicově populistickou stranu Svobodných FPÖ, ať už za Jörga Haidra nebo jeho nástupce Heinze Christiana Stracheho, považoval za úhlavní nepřátele a nebezpečí pro Rakouskou politiku.

ebf - tip - debata

Proto bylo pro mnohé překvapením, když před podzimními parlamentními volbami nevyloučil vznik budoucí koalice sociálních demokratů a Svobodných. Nakonec dopadlo vše jinak a na „polohnědé“ vládě se nakonec se Svobodnými domluvili křesťanští demokraté, zatímco sociální demokracie se podobně jako její česká sestra nemůže vyhrabat z vnitrostranických problémů.

Útěchou Häuplovi může být, že na rozdíl od celostátní politiky dokázal před hnědým nebezpečím ubránit aspoň „rudou pevnost Vídeň.“ Komunální volby ve Vídni pod Häuplovým vedením skončily pro Svobodné navzdory velkým očekáváním vždy zklamáním.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).