Menu Zavřít

Viditelné špičky oboru

12. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Ceny za ekologii

WT100

Mimořádným přínosem pro životní prostředí se v prvním květnovém týdnu zabývaly hned dvě prestižní ceny - Cena ministra životního prostředí a Cena Josefa Vavrouška, udělovaná nadacemi Partnerství a Charty 77. Obě ocenění se shodují ve výběru špičkových osobností, které se těší vážnosti ve svém oboru, ale zároveň umějí svoji práci společensky zviditelnit.
V ministerském výběru je esejista a geolog Václav Cílek známý svým přesahem do dalších přírodovědných oborů, emeritní profesor vědecké ekologie v lesnictví Josef Fanta, který po návratu z nizozemských univerzit pomáhal Krkonoším i Šumavě, i programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký, který vnáší do veřejných debat věcnost a odbornou erudici. Kolektivní cenu získalo Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina a autoři Atlasu hnízdního rozšíření ptáků v ČR Vladimír Bejček, Karel Šťastný a Karel Hudec.
Posledně jmenovaný zároveň obdržel i Cenu Josefa Vavrouška za celoživotní práci. Krom svého akademického působení stál u založení ČSOP Veronica, Nadace Veronica a Ornitologické společnosti. Tutéž cenu získal i mladý brněnský advokát Pavel Franc, který byl motorem uzavření takzvané Deklarace porozumění kolem automobilky Hyundai či zastupoval sedláka Jana Rajtera proti poškozování hliníkárnou Nemak.

  • Našli jste v článku chybu?