Menu Zavřít

Vídni se nelíbí rozšíření Dukovan. Rakušané místo jádra nabízejí výstavbu větrníků

12. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Plány na výstavbu nových reaktorů v jaderné elektrárně Dukovany se nelíbí politikům ve Vídni. Rakousko kritizuje to, že by měla v elektrárně paralelně fungovat nová a stará technologie, a varuje také před nedostatkem vody v řece Jihlavě, která se používá pro chlazení. Politici Dolního Rakouska nabízejí výměnou za odstavení jaderných bloků pomoc při výstavbě větrných turbín.

Ve Vídni se konala konference k rozšíření JE Dukovany (JEDU), kde zazněla řada námitek k výstavbě nových bloků. Výstavbu nových reaktorů v Dukovanech, které jsou vzdáleny 32 kilometrů od rakouské hranice, společně kritizují zástupci rakouských zemí Horní Rakousko, Dolní Rakousko i hlavní město Vídeň.

Vídeňská radní pro životní prostředí Ulrike Simaová z rakouské sociálně demokratické strany varovala před stárnoucí sovětskou technologií v Dukovanech, která by v případě výstavby dvou nových bloků byla kombinována z novými technologiemi, což podle ní představuje bezpečnostní riziko. Už nyní podle ní až příliš často v elektrárně dochází k neplánovaným odstávkám.


Kvůli rozšíření Dukovan Česko riskuje hněv EU. Brusel si všímá ruského vlivu v Česku. Čtěte více

 Jaderná elektrárna Dukovany


Nelíbí se jí ani to, že elektrárna není chráněna před možným pádem letadla a také hrozí nedostatek vody, jež se používá pro chladící okruh z řeky Jihlavy.

Zástupce dolnorakouské hejtmanky Stephan Pernkopf z rakouské lidové strany je znepokojen geografickou blízkostí JE Dukovany od rakouských hranic. „V případě havárie by byly obrovsky zasaženy oblasti Waldviertel a Weinviertel,“ prohlásil Pernkopf.

Češi by se měli podle lidoveckého politika inspirovat Rakouskem a Německem a vzdát se jaderné energetiky. Jádro mají nahradit obnovitelnými zdroji. České republice nabídl pomocnou ruku v tom, že by spolková rakouská země mohla podpořit výstavbou větrných turbín. Dolní Rakousko kategoricky odmítá koncepci výstavby nových reaktorů.

Ve stejném duchu hovoří i radní pro životní prostředí z Horního Rakouska Rudolf Anschober. Ten připomíná i finanční náročnost výstavby nových reaktorů. V případě finanční podpory od české vlády by se jednalo podle něj o porušení evropského práva. EU počítá pouze s podporou obnovitelných zdrojů.

Rakousko už žaluje ze stejného důvodu Velkou Británii i Maďarsko. Rakouským politikům se nelíbí ani prodlužování životnosti jaderných reaktorů.


Rakousko protestuje proti subvencím pro britskou Hinckley Point:

Rakousko žaluje podporu britské elektrárny. Na mušce má ale Temelín

 Výstavba elektrárny Hinkley Point C


V JE Dukovany jsou v provozu čtyři reaktory, každý o instalovaném výkonu 510 MW typu VVER. JEDU je nejstarší jadernou elektrárnou na území Česka, s výstavbou se začalo v roce 1978, bloky byly uváděny do provozu mezi roky 1985 až 1987.

Původní životnost byla naplánována na 30 let. V letech 2016 a 2017 čtyři jaderné bloky dostaly od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení na další provoz na dobu neurčitou. Rektory byly modernizovány v roce 2012.

Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v Česku počítá s rozšířením jednoho bloku v Dukovanech i Temelíně s možností rozšíření o další reaktor v každé elektrárně. Prioritou zůstává rozšíření bloků v Dukovanech. S odstávkou dosavadních bloků by se mělo začít okolo roku 2035. Vláda už schválila úpravu místních komunikací, jež je nezbytná pro přepravu nových součástí jaderných zdrojů. Dukovanská elektrárna pokrývá asi pětinu spotřeby elektrické energie v Česku.

Dále čtěte:

ebf - tip - debata

Jaderná energie do Evropy nepatří. Rakušané žalují dostavbu maďarské elektrárny Paks

 Elektrárna Paks

Nesabotujte české jádro, vyzývá rakouskou vládu vídeňský fyzik

Švédský recept na zelenou budoucnost: Reaktory na 60 let a větrné turbíny

Největší Temelín. Jihočeská elektrárna je nejvýkonnější jaderkou ve střední Evropě

Jaderná elektrárna Temelín


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).