Menu Zavřít

Vietnam – království rýže a investiční příležitost

6. 4. 2010
Autor: profit

Pro investory, kteří si mohou dovolit komfort dlouhodobého výhledu, je vhodné investovat do rozvojových trhů v Asii – do zemí s dobrou demografickou strukturou, politickou stabilitou, vymahatelností práva a solidním makroekonomickým zázemím.

Autor: Flickr.com

Asie v současné době prožívá enormní růst produktivity, který je založený nejenom na vysokých investicích, ale i na prudkém růstu obchodu mezi jednotlivými asijskými státy. Velký potenciál má mimo jiné vietnamská ekonomika.

Kdo by měl zájem investovat do růstu vietnamského hospodářství jako celku, může využít například ETF s označením VNM. Jedná se o koš společností s převahou finančního, průmyslového a energetického sektoru. Toto ETF v pětiletém horizontu vykazovalo nízkou korelaci s indexem S&P. Tento ETF existuje pouze osm měsíců, proto se podívejme na vývoj podkladového vietnamského indexu.

Při porovnání valuací nevypadá vietnamský index příliš levně. S očekávaným P/E v roce 2011 na úrovni 11,5 je například dražší než Jižní Korea (9,70), Thajsko (10,32) či hongkongský Hang Seng China (11,2). Nákupy je tedy nyní dobré odložit a vyčkat na korekci, případně rozložit lineárně v čase a cílovat nižší průměrné nákupní ceny. Důvody vietnamského optimismu

Populační dividenda

Z celkové populace (85 milionů lidí) je polovina mladší 25 let, což zakládá do budoucna na velice silný nárůst počtu práceschopných obyvatel. S ohledem na stárnutí populace a zhoršování poměru mezi produktivním a neproduktivním obyvatelstvem v Evropě, Japonsku a Číně bude mít demografie pro ekonomický rozvoj států v budoucnu stále větší význam.

Strukturální růst

EBF24

HDP země je kromě populačního růstu zvyšováno růstem (zahraničních) investic a produktivity, kterou tyto investice přinášejí. Částka 6,7 miliardy dolarů v roce 2007 se dále postupně výrazně zvyšovala – v roce 2008 bylo nesmlouváno již za 60 miliard budoucích přímých zahraničních investic. Důvodem přílivu je zejména privatizace státních podniků a začlenění země do WTO v roce 2007.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).