Menu Zavřít

Vietnamská ekonomika míří k sedmiprocentnímu růstu. Motorem je průmysl a stavebnictví, těží ale i z odklonu firem od Číny

9. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Podle vietnamského ministra plánování a investic Nguyena Chi Dunga může tamní ekonomika letos meziročně vzrůst o sedm procent
  • Hrubý domácí produkt by se mohl zvýšit třeba zásluhou rostoucího průmyslu a stavebnictví, pomoci ale může i zvyšující se vývoz či objem zahraničních investic
  • Právě Vietnam jako jedna z několika zemí v regionu těží ze skutečnosti, že se řada světových firem aktuálně odklání od Číny a hledá její nové alternativy

Rychlost vietnamského hospodářského růstu by letos mohla dosáhnout sedmi procent. S odkazem na ministra plánování a investic Nguyena Chi Dunga to uvedla zpravodajská agentura Bloomberg. Podle tamních úřadů jsou momentální hnací silou země průmyslová a stavební odvětví. „Pokud se podaří rychlé tempo růstu udržet i nadále, mohlo by v roce 2024 překročit stanovený cíl,“ nechal se slyšet Dung s tím, že původně vláda předpovídala 6,5procentní nárůst.

Ještě o něco střízlivější je pak prognóza Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle něj vzroste hrubý domácí produkt Vietnamu meziročně o šest procent. To však stále bude o jeden procentní bod více než vloni, což bohatě stačí k tomu, aby se země zařadila mezi aktuálně nejrychleji rostoucí ekonomiky vůbec.

Atraktivní pro Apple i Samsung

Vietnam v současnosti těží mimo jiné i z rostoucího vývozu a přímých zahraničních investic. Druhý ze zmíněných faktorů by dle náměstka ministra plánování a investic Tran Quoc Phuonga mohl v letošním roce dosáhnout až 40 miliard dolarů. Pro srovnání, loni zahraniční investice odpovídaly 36,6 miliardy.

Outstream Placeholder

Zemi hraje do karet skutečnost, že pro celou řadu zahraničních investorů představuje alternativu Číny. Mezi těmi je Vietnam oblíbený třeba kvůli nízkým mzdovým nákladům, ale i díky schopnosti vyrábět spolehlivou spotřební elektroniku. Ostatně, i proto tento jihoasijský stát vloni za své hranice vyvezl zboží v celkové hodnotě atakující 97 miliard dolarů.

Více utrácet se ve Vietnamu letos zavázala třeba společnost Apple. Ta v zemi od roku 2019 prostřednictvím vlastního dodavatelského řetězce utratila už téměř 16 miliard dolarů. Kromě toho představuje Vietnam také důležitou výrobní základnou pro společnosti jako Samsung Electronics, Foxconn a Intel.

Indické továrny se chtějí stát alternativou těch čínských. Nejdříve ale musí porazit konkurenci z Vietnamu
Přečtěte si také:

Indické továrny se chtějí stát alternativou těch čínských. Nejdříve ale musí porazit konkurenci z Vietnamu

A aby toho nebylo málo, v neposlední řadě je dlouhodobě označován též za vůbec nejdostupnější stát pro expaty (lidi žijící mimo svou zemi – pozn. red.) na světě. Na první příčce studie InterNations 2024, jež o tomto tématu pojednává, se letos Vietnam ocitl počtvrté za sebou.

Potenciál brzdí boj proti korupci

V čem má naopak vietnamská ekonomika dlouhodobě rezervy, je zjevná neochota úředníků uvolňovat prostředky na budování infrastruktury, a to třeba kvůli tvrdé vládní doktríně přezdívané Hořící pec. Ta je navenek prezentovaná jako kampaň proti korupci, která rozhodovací možnosti úřadů takřka zmrazila.

Ostatně, čerpání veřejných investičních prostředků bylo v prvním letošním pololetí meziročně nižší a odpovídalo 29,4 procenta původního plánu ministra Pham Minh Chinha. Ten na úředníky přitom opakovaně apeloval, aby výdaje na schválené investice urychlili. Loni země uvolnila 30,5 procenta plánovaných financí.

MMF24

Úkoly pro centrální banku

Ministerstvo pro letošní rok stanovilo celkem dva možné scénáře hospodářského růstu. V prvním z nich by se HDP mohl v posledních dvou čtvrtletích zvýšit o 6,5, respektive o 6,6 procenta. Druhou možností je, že by ekonomika ve třetím kvartálu rostla rychlostí 7,4 procenta, zatímco v tom poslední by tempo růstu bylo 7,6procentní.

Indická ekonomika roste rekordně rychle. HDP země se i přes silnou inflaci zvýšilo téměř o osm procent
Přečtěte si také:

Indická ekonomika roste rekordně rychle. HDP země se i přes silnou inflaci zvýšilo téměř o osm procent

Chinh úředníky nakonec vyzval, aby ve třetím čtvrtletí usilovali o hospodářský růst rychlostí 6,5 až 7,0 procenta. Centrální bance nařídil zajistit dostatečnou nabídku peněz, pokračovat v politice snižování úrokových sazeb a ve snaze podpořit podniky udržovat nízké náklady na půjčky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).