Menu Zavřít

Viktor Zeisel: ECB dnes odpoví na zásadní otázky

2. 10. 2014
Autor: ČTK/AP

Na svém posledním zasedání v září Evropská centrální banka znovu zdůraznila své odhodlání uvolňovat měnové podmínky v eurozóně. Snížila své úrokové sazby na úplné minimum (depozitní sazba se posunula ještě více do záporu na -0,2 %) a oznámila, že začne s přímým odkupem primárních cenných papírů. Nicméně jsme se nedozvěděli, jak tento program bude vypadat. Na dnešním zasedání by ECB měla odpovědět na zásadní otázky ohledně objemu aktiv a časového rozvrhu případných nákupů.

Důležitou otázkou také je, jaké podmínky budou muset cenné papíry splňovat, aby mohly být zařazeny do tohoto programu. Centrální bankéři z eurozóny také budou muset vzít v potaz překvapivě nízkou zářijovou jádrovou inflaci (inflaci očištěnou o volatilní složky) a zklamání z prvního kola programu dlouhodobých cílených repo půjček.

Ekonomové SG se domnívají, že ECB se podaří celkově rozšířit svou bilanční sumu o 450 mld. EUR v tomto a příštím roce a jen menší část z toho bude tvořit odkup krytých dluhopisů (30 – 50 mld. CZK) a cenných papírů zajištěných aktivy (100 mld. CZK). Kdyby v tomto programu chtěla nakoupit více cenných papírů musela by přijmout vyšší míru rizika a s ním i vyšší míru kritiky.

Otázkou je, jestli výše uvedené bude stačit ke zvýšení inflačních očekávání v situaci, kdy se nezdá, že by Evropa směřovala k uskutečňování klíčových ekonomických reforem. Můžeme tedy očekávat, že šéf ECB M. Draghi bude slibovat další opatření a doufat, že tím oslabí euro a vytvoří si čas pro další nákupy.


V rubrice Z Parketu čtěte také:

ebf - tip - debata

Jan Vejmělek: ČNB politiku nezmění

Miroslav Frayer: ECB kohouty neroztočí

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).