Menu Zavřít

Viktor Zeisel: Oživení investic v Česku

29. 5. 2014
Autor: Tomáš Novák, Euro

Vedle oficiálních statistik ČSÚ o průmyslové produkci, exportech a importech máme k dispozici také sezonně očištěná data z Eurostatu, která jsou členěna do širších ekonomických kategorií. Jednou z těchto kategorií jsou kapitálové statky používané k investicím.

Tato čísla ukazují, že v srpnu 2013 výroba kapitálových statků významně vzrostla a od té doby se drží na vysokých hodnotách. V březnu pak vylétla dokonce o více než 15 procent.

Dovoz kapitálových statků zahájil svůj růst později než jejich domácí produkce, zato jsou jeho přírůstky silnější. Od září 2013 do února vzrostly jejich importy o 17 procent. V březnu sice došlo k mírné korekci, ale ta by rostoucí trend zvrátit neměla. Na druhé straně exporty kapitálových statků zaostávají, když jejich růst je od prosince 2013 jenom pozvolný a předtím v meziročním vyjádření jejich vývoz skoro celý rok klesal.

V důsledku tak bilance obchodu s kapitálovými statky snížila svůj přebytek. Údaje Eurostatu tak ukazují, že se v české ekonomice od konce třetího čtvrtletí akumulují kapitálové statky díky jejich vyšší domácí výrobě a dovozům a relativně slabým vývozům.

To se projevilo už i v národních účtech za poslední čtvrtletí loňského roku, když investice po dlouhé době výrazněji vzrostly. Naše předpovědi ukazují, že investice by měly pokračovat. Jejich růst výrazně zpomalí klesající tendenci potenciálního růstu české ekonomiky. Kdyby se k soukromému sektoru přidala vláda, mohl by potenciální produkt začít i stoupat.

Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Přímé investice v Evropě loni výrazně vzrostly

Česko se otvírá penězům z muslimského světa

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).