Menu Zavřít

Viktor Zeisel: Proč vázne úvěrování firem

11. 9. 2014
Autor: Tomáš Novák, Euro

Ekonomické oživení nabírá na síle. Vyhlídky ekonomického vývoje se drží stabilně dobré. Poslední čtvrtletí ukazují na růst investic do fixního kapitálu a úrokové sazby se drží na rekordně nízkých úrovních. To vše by mělo podpořit i růst čerpání úvěrů nefinančních podniků.

Nicméně současné ekonomické oživení není provázeno kreditní expanzí, a to i přes extrémně uvolněnou měnovou politiku a nízké náklady na financování. Důvody nemůžeme hledat na straně nabídky, protože banky disponují velkým objemem volné likvidity, kterou jsou připraveny půjčovat. Musíme se tedy podívat na poptávkovou stranu, tedy na účetnictví podniků.

Finanční účty zveřejňované ČNB nám poskytují možné zdůvodnění slabého růstu půjček. Podívali jsme se na stav hotovosti nefinančních podniků a porovnali ho s objemem úvěrů. V číslech vidíme, že během silného růstu až do roku 2009 rostly půjčky dvouciferným tempem a hotovost podniků se tenčila. Poměr hotovosti k úvěrům dosáhl svého lokálního minima těsně před krizí v roce 2009, což odpovídá klasickému cyklu půjček. V průběhu krize pozorujeme snižování zadluženosti, což také není překvapující. Nefinanční podniky v průběhu krize neinvestovaly a tvořily opatrnostní rezervy pro případ dalšího prohloubení krize. V průběhu ekonomického oživení tak mají dost hotovosti, a proto si nemusejí do bank chodit pro úvěry.

Tento obrázek není v Evropě výjimečný. I ve většině států eurozóny mají banky dostatek volné likvidity, ale chybí producenti, kteří by si chodili pro půjčky.

Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

ebf - tip - debata

Poskytovatel mikropůjček Ferratum dostal bankovní licenci. Chce být lídrem

Jan Bureš: Anatomie evropského pesimismu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).