Menu Zavřít

Viktor Zeisel: Rusnok v hávu holubičím

24. 9. 2015
Autor: čtk

Dnešní zasedání bankovní rady ČNB svými hlavními výstupy pravděpodobně nikoho nepřekvapí. Úrokové sazby zůstanou na technické nule a kurzový závazek bude nadále beze změny v platnosti. Zajímavá tedy bude rétorika.

Doposud bankovní rada garantovala trvání intervenčního režimu až do druhé poloviny příštího roku. Nicméně se objevovaly hlasy, že koruna by mohla být udržována na slabších úrovních mnohem déle. Prognóza zaměstnanců ČNB počítá s opuštěním až na začátku roku 2017. To ukazuje modelový aparát a odpovídá to i inflaci nad cílem ČNB.

V červnu příštího roku však dojde ke změnám ve složení bankovní rady. Jmenování nových osob do čela ČNB má plně ve své moci prezident Zeman a ten se již dříve vyjádřil, že nejmenuje nikoho z těch, kdo podporují znehodnocování koruny. To posílí odpůrce intervencí. Síly v bankovní radě se tak víceméně vyrovnají a jazýčkem na vahách se stane Jiří Rusnok, pravděpodobný budoucí guvernér.

Rusnok, ač jmenovaný prezidentem Zemanem, se v nedávném rozhovoru k zasahování prezidenta (i jiných politiků) do měnové politiky silně vymezil. I z jeho úst zazněla slova o možném odložení konce intervenčního režimu, jestliže se výhled pro inflaci nezvýší. Odklad by to byl ale pouze krátký.

Na začátku roku 2017 budou jmenováni další dva členové bankovní rady a odpůrci kurzového závazku budou mít většinu. My se domníváme, že si Jiří Rusnok najde důvod, proč pro zrušení intervencí hlasovat již ve třetím čtvrtletí příštího roku, a proto podle nás kurzový závazek padne už v létě.

Autor je ekonomem Komerční banky


Čtěte také:

CIF24

ČNB zasáhla proti silné koruně. Po necelých dvou letech využila intervence

ČNB by prý mohla intervence prodloužit až do roku 2017

  • Našli jste v článku chybu?