Menu Zavřít

Vildumetzová zůstává v čele asociace krajů. Kumulaci funkcí chce vyřešit do konce roku

7. 12. 2018
Autor: ČTK

V čele asociace krajů ČR nadále zůstává hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO). V Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku ji ve čtvrtek zvolila rada asociace. Vildumetzová tak pokračuje ve funkci, kterou vykonává od prosince 2016, kdy nahradila Michala Haška (ČSSD).

Hejtmani před měsícem po jednání s vládou prostřednictvím zlínského hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) vyjádřili přání, aby Vildumetzová ve vedení asociace pokračovala. Asociaci od té doby doplnil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Jana Mračková Vildumetzová v minulosti častokrát kritizovala kumulaci vysokých funkcí. Když se na podzim roku 2017 stala i poslankyní, nejprve avizovala, že si jednu z funkcí vybere a že funkci hejtmanky bude do té doby vykonávat jako neuvolněná. To se ale nestalo. V únoru řekla krajským zastupitelům, že rozhodnutí padne nejpozději do konce roku, ale pravděpodobně dříve. To se také nestalo. Stále tak mimo jiné bere dva platy, poslance i hejtmana.


Přečtěte si komentář: Sběrači funkcí a jejich hlídači

 Weikert


Definitivní oznámení o tom, jak si s funkcemi poslankyně a hejtmanky poradí, tak zřejmě padne na posledním, prosincovém jednání zastupitelstva Karlovarského kraje. To se má konat 13. prosince.

ebf - tip - debata

ANO v minulosti vyzvalo své hejtmany, aby vykonávali pouze jednu funkci. Vildumetzová uvedla, že to, zda zůstane hejtmankou, poslankyní i v čele asociace krajů, teprve zváží.

Přečtěte si také:

Senátní výbory mají nové předsedy. Fischer povede zahraniční a Drahoš školský

Senátní volby zůstanou dvoukolové. Australský systém horní komora odmítla

Zimola rezignoval na post místopředsedy ČSSD. Nevěří, že současné vedení změní politiku strany

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).