Menu Zavřít

Vína: Jiskry a prasátka

28. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Chilská produkce se modernizuje

Vín, a znamenitých, je v Chile bezpočet. Všechna dobrá, mnohá lepší a potom i taková, která si říkají o světový primát. Připravují se jak v tradičních „bodegách“, tak zejména v poslední době v ultramoderních podnicích, vybavených nejnovějšími zařízeními a vedených mladými, ambiciózními a pro vinařství nadšenými lidmi. Právě v jednom takovém se připravují dva typičtí zástupci chilské produkce.
První číše nabízí Viña MontGras z údolí Colchaqua. Na začátek reprezentanta bílých, lehký Sauvignon Blanc 2000. Jiskrné víno lehčí barvy, širší výrazné kytky, která zahrnuje jak „severní“, výraznější tón kopřiv a travin, tak i ovocitý, po broskvích vonící podíl „jižního“ typu sauvignonů.
Svěží výraz chuti, vzletný a osvěžující, má možná v závěru o trochu více kyselinek, víno je ostřejšího ražení. Skýtá však příjemný, oživující doušek.
Rubínovým obsahem druhé sklenky probleskují sluneční prasátka. Carmenere Reserva, víno z odrůdy, která se stává chilským hitem, se pyšní hlubokou barvou, z níž vyrážejí jiskřivé pablesky. Buket uměřené intenzity, zato však širokého spektra, skýtá prvky tmavého ovoce, hroznu a v závěru ostřejší kořenitý dozvuk. Chuť je obsáhlá, plná, v konci se za ovocitým dojmem tlačí pikantní peprný konec, který, oživen, ne však pohlcen dřevem bariku, obohacuje a ozvláštňuje dlouho doznívající příjemný pocit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).