Razantnější buket, plnější chuť
Pokročíme o jeden stupeň výše a budeme se věnovat další jakostní kategorii – vínům kabinetním. Kabinety stojí jako první v řadě vín přívlastkových. Aby mohla získat svůj přívlastek, musí být vína (v souladu s vinařským zákonem) připravena z hroznů o cukernatosti v rozpětí 19° až 21° NM. To znamená bohatší základní surovinu s vyšším podílem nejen cukru, ale veškerých prvků v hroznech existujících. Vína, která jsou z takového základu vyškolena, bývají výrazná, obsažnější, s patrnějšími markanty odrůdových znaků. Mají razantnější vůni, v chuti skýtají plnější dojem. Seznámíme se také s novou sortou, u nás velice populárním vínem Müller-Thurgau. O profesoru Müllerovi z kantonu Thurgau ve Švýcarsku, otci této odrůdy, slyšel snad i ten, kdo nikdy neměl v ústech doušek vína. S „milerkou , jak se této odrůdě zhusta přezdívá, se dostáváme k vínům vícestrukturových skladeb s mnoha aromatickými a chuťovými prvky. Jsou štědrá, vyžadují tedy od konzumenta vyšší pozornost a koncentraci na jejich objevení. U müllerů je tato škála zděděná po každém z rodičů (těmi jsou v tomto případě Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené) zvláště široká a různorodá. Od drsnějších se sevřenějším aromatem a důrazným koncem, až po ty s opojným, broskvovo-muškátovým buketem dokážou všechny nabídnout velice milé prožitky. Sortě Müller–Thurgau se přičítá malý podíl kyselin, což může být někdy příčinou trochu fádní a jakoby těžší dochuti bez vzletu. Ale vydařené milerky, kterých je u nás většina, dokážou navodit velice příznivou náladu. Vyhlášené jsou ze Žernosek a z Roudnice, ty bývají razantnější. Kulatější, bohatých vůní a muškátovější chuti nalezneme na Znojemsku. Dnes vám doporučím úkol trochu zvláštní. Řekl jsem v jedné z předešlých částí, že by člověk neměl pít sám. U müllerů to tak dalece neplatí, jsou to vína veskrze veselá, optimistická, která vás dostanou „do figury . Chcete–li si i dále hrát na školu, najděte si milerku na míru, zkuste s ní strávit jeden večer a sledujte změny svých nálad, dojde–li k jakým. Ale pozor, nejde o pivo, buďte opatrní na požité množství! Musím se ještě zmínit o jedné skutečnosti, která platí vše–obecně. Ne ve všech letech klimatické podmínky dovolí plodům révy uzrát do takových hodnot, aby bylo možné získat kabinetní vína. V posledních čtyřech ročnících se to však podařilo pokaždé, a proto, než přijdou opět roky hubené, věnujte se vínům s vyšším jakostním zařazením. Když mezi nimi naleznete takové, bez kterého nemůžete být, neváhejte a zakupte jej. Nebývají na trhu dlouho a jejich hodnota stoupá řadou spíše geometrickou.