Menu Zavřít

Vinařství Csányi pěstuje nejlepší odrůdy vín Villánských hor

14. 10. 2019
Autor: Euro.cz

Podnik obhospodařuje už téměř 400 hektarů vinic. Díky příznivým místním podmínkám a klimatu může produkovat ročně až 2,5 milionu lahví kvalitních vín.

Archeologické výzkumy prokazují, že v maďarském regionu existovala vinařství už v dobách Římanů. Po vzniku Maďarského velkoknížectví v roce 895 našeho letopočtu prosperovala maďarská vinařství a pěstování vína stovky let. Region Villány se stal světově proslulou vinařskou oblastí kolem roku 1870. Vína, která zde byla produkována, pili s velkou chutí lidé napříč Evropou i Amerikou.

Předchůdcem vinařství Csányi bylo vinařství Chateau Teleki, které založil Zikmund Teleki v roce 1881. Jméno Telekiho – dodavatele na císařský dvůr ve Vídni – světově proslulo díky tomu, že stál za nalezením odrůd vín odolných vůči epidemii révokazů, která se tehdy šířila Evropou.

Sklípky v jedné řadě

Když bylo v pozdějším období vinařství privatizováno, majitelé se zaměřili na kvalitu a podnik kompletně zrenovovali.

Vzniklo nové vinařství se špičkovou technologií. Zatímco dříve byly skupiny rostlin roztroušeny na několika místech, nyní byl podnik soustředěn do oblasti mezi dálnicí a východním výběžkem Villánských hor. Je to místo, které bylo vždy úzce spojeno se systémem vinných sklípků řazených do jedné linie.

Moderní technologie i tradiční sudy

Vinohrady Csányi jsou umístěny na nejlepších svazích regionu Villány. Mezi nejdůležitější patří Kopár, Csillagvölgy a Hársos. Areál podniku má přes 380 hektarů, z toho 370 hektarů je určeno k pěstování vína. Mezi hlavní odrůdy, které tu pěstují, patří Cabernet (44 procent), Merlot (17 procent) a Kékfrankos/Blaufränkisch (16 procent). Podnik plánuje rozšířit plochu na více než 400 hektarů.

Kvalitu vín společnost dále zvyšuje jak díky místním klimatickým podmínkám, tak díky kvalitě hroznů. Výsledkem je, že se stala firmou s moderní vinařskou produkcí. Moderní závod, v němž se víno stáčí do lahví, je vybavený nejnovější technologií. Ta zabezpečuje kvalitní nakládání s vínem, které zraje tradičně v dubových sudech. Roční kapacita produkce činí 2,5 milionu lahví.

Symbolem regionu je šafrán

Když zákazník vidí značku Colchycum Hungaricum (Maďarský šafrán) na etiketě vína, má záruku, a to již od roku 2006, že bude mít možnost ochutnat víno vyrobené pečlivě, v kontrolovaných podmínkách a vypěstované v jednom z nejzajímavějších vinařských regionů světa. Šafrán je totiž symbolem právě vín s chráněnou regionální značkou z oblasti Villány. Demonstruje ochranu a autenticitu vín z této oblasti.

Prémiové značky začaly už u Telekiho

„Dobré víno není nikdy vyrobeno bez toho, aniž byste se mu odevzdali,“ říkával Zikmund Teleki. Víno Chateau Teleki přineslo zasloužený úspěch a dobrou pověst jeho rodině. Dnes je jednou z prémiových značek. K dalším patří značka Kővilla. To je název kamenné budovy obklopené vinohrady na jižních svazích oblasti Csillagvölgy. Značka Kővilla byla inspirována příjemným ovzduším v oblasti a unikátní krásou samotné budovy. A jako korunní klenot celé produkce vinařství Csányi, které má tradici už od konce devatenáctého století, přišla v roce 2015 superprémiová značka Frankovka Villányi. Všechny tyto značky nabízejí jedinečný zážitek milovníkům vína.

bitcoin_skoleni

Kde Frankovka našla svůj domov Odrůda Frankovka Cabernet našla v maďarském regionu Villány svůj domov. Díky unikátní lokalitě, klimatu a tvůrčím vinařům je nyní k dispozici prémiové víno známé jako Frankovka Villányi. V tomto víně vytříbené chuti se skrývá nejlepší produkt této vinařské oblasti.

  • Našli jste v článku chybu?