Návštěva u vinařeVinařství Movia bylo založeno v roce 1820.Vinice usedlosti rodiny Kristančičů jsou rozloženy na hranici mezi Itálií a Slovinskem v oblasti Goriška Brda. Krásné kopcovité prostředí v podhůří Alp, blízkost moře a směr větru vytváří jedinečné mikroklima pro výrobu kvalitních vín, které mají svým charakterem blízko k italským vínům z oblasti Friuli.
Návštěva u vinaře
Vinařství Movia bylo založeno v roce 1820.Vinice usedlosti rodiny Kristančičů jsou rozloženy na hranici mezi Itálií a Slovinskem v oblasti Goriška Brda. Krásné kopcovité prostředí v podhůří Alp, blízkost moře a směr větru vytváří jedinečné mikroklima pro výrobu kvalitních vín, které mají svým charakterem blízko k italským vínům z oblasti Friuli. K jejich výrobě se obvykle používají hrozny z regulované produkce, které dávají 25 až 50 hl moštu na hektar. Dochází i k přísné selekci hroznů z hlediska jejich kvality. Pro výrobu jsou používány jen zdravé a nenarušené hrozny z vinic, jejichž věk se pohybuje mezi 28 až 71 lety. Při návštěvě sklepů překvapí skloubení starých rodinných tradic s nejmodernějšími světovými vinařskými trendy. Celé zpracování hroznů je například prováděno „pod vakuem“. Počátek fermentace vína probíhá za řízené teploty v nerezových nádobách, dokvašení a zrání vína pouze v nových francouzských sudech barrique. Mezi víny najdeme jak u nás dobře známé Chardonnay, Sauvignon, Merlot nebo Cabernet Sauvignon, tak i zdejší specialitu jménem Rebula. Vína zrají v sudech na kvasnicích velmi dlouho - 18 až 42, výjimečně i 78 měsíců. Jsou lahvována bez filtrace a do distribuce v Itálii, Německu, Anglii, USA, ČR a dalších zemí se dostávají po dalších minimálně třech měsících „odpočinku“. Víno je určeno pro náročnou gastronomii a opravdové znalce. Vedle toho vyrábí Movia i řadu lehčích vín s názvem Vila Marija, určených pro běžnou spotřebu. Návštěva vinařství Movia přesvědčí každého o tom, že i v podmínkách země s relativně menším objemem produkce lze vyrábět špičková vína, u nichž se prolíná dávná tradice s prvky moderní světové technologie.