Vinařství
Zhruba dvě třetiny vína, které Češi za rok vypijí, pocházejí z dovozu. Podíl tuzemských vín na domácí spotřebě klesá, přestože výměra vinohradů se těsně před vstupem Česka do Evropské unie rozšířila o nevídaných bezmála 4,6 tisíce hektarů. Přistoupení k EU totiž znamenalo i konec nové výsadby. „Nyní vinice v ČR zabírají 16 364 hektarů, což je třikrát víc než před 90 lety,“ uvedl Jiří Hrbek, ředitel zemědělské statistiky Českého statistického úřadu (ČSÚ) při představení výsledků vinařského cenzu. V roce 1920 Čech vypil v průměru necelých pět litrů vína za rok. Vloni to bylo už přes 19 litrů. Konzumace vína trvale roste od roku 1990. „Předtím hodně kolísala dle výroby, protože dovozy byly minimální,“ připomněl Hrbek. ČSÚ v republice sečetl téměř 11 000 vinařů. Na zhruba čtyřech procentech vinic pěstují bio hrozny bez chemických postřiků. „Na nových výsadbách roste podíl modrých odrůd. Bílé odrůdy mají ale stále vysoké zastoupení s podílem 65 procent,“ upřesnil Hrbek. Téměř 40 procent vína se v minulém roce dovezlo z Itálie. Přes 13 procent pocházelo z Maďarska a zhruba stejně tolik ze Španělska. Desetinu dovozu tvořila vína ze Slovenska. Tam současně míří i nejvíc tuzemského vína – přes 90 procent z celkového vývozu. České vinařství se na celkové zemědělské produkci podílí jen necelým procentem.
*
TABULKA
O pár skleniček víc**
Spotřeba vína v ČR (v litrech na obyvatele za rok)
2000*16,1
2001*16,2
2002*16,2
2003*16,3
2004*16,5
2005*16,8
2006*17,2
2007*18,5
2008*18,5
2009*19,1+
+ odhad ministerstva zemědělství
Pramen: ČSÚ