Menu Zavřít

Viniterra – slavné stopy

10. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Originální vína se šestiletou tradicí

bitcoin školení listopad 24

Ačkoli jsem se v závěru předchozího pokračování s argentinskými víny již rozloučil, nedá mi, abych se k nim ještě jednou nevrátil. O tom, že cestu za nejvyšší kvalitou považují mnozí producenti jako jedinou možnou, svědčí příklad na argentinské poměry nevelké společnosti Viniterra.
V roce 1996 založila skupina vesměs mladých vinařských odborníků společnost zaměřenou na produkci vín vysoké kvality a typického, originálního výrazu. Jako místo působnosti zvolili nejvyhledávanější území, kterému je předpovídána velká budoucnost – Lujan de Cuyo. Tato část oblasti Mendoza má ideální podmínky pro to, aby tam réva vyzrávala do ideálních vlastností s maximem odrůdových znaků a bohatým obsahem všeho, co dává vzniknout velkým vínům. V tisícimetrové výšce nad mořem, se suchým vnitrozemským klimatem poskytují vinice tu nejlepší možnou surovinu. Vesměs kamenitá půda, vysoké teploty s významnými rozdíly mezi dnem a nocí i bohaté závlahy vodou z horských ledovců – to jsou vlastnosti, kvůli nimž se lidé ze skupiny Viniterra rozhodli rozbít vinařský stan právě tam. První výsledky jejich produkce potvrdily, že to byla volba šťastná. Již v roce 1997 se vína řady „Viniterra“ objevila na předních místech žebříčku argentinské produkce, a když v roce 1999 posílil řady týmu zkušený Adriano Senetiner, znamenalo to zajištění stoupajícího trendu kvality.
Přísně cílené zaměření na úroveň vín se obráží ve struktuře produkce. Pro odrůdy převážně francouzského původu byla vybrána optimální místa a vína z nich získaná jsou členěna do tří základních řad. Viniterra – admirálská vlajka společnosti. Pod tímto označením se skrývá to nejlepší z produkce. Vína z vybrané suroviny, pečlivě školena a částečně vyzrávající v barikových sudech, jsou bohatá, se širokou strukturou a dokulata harmonizovaná. Terra představuje hlavně kupáže. Chardonnay a Sauvignon pro bílá a Syrah s Cabernetem Sauvignon pro červená vína jsou základem jejich přípravy. Vhodně volené poměry a citlivá práce ve sklepě jim dodávají vlastnosti, pro které jsou stále více žádány. Třetí řadou v sortimentu vinařského sklepa Viniterra je Omnium, monoodrůdová vína, pečlivě ošetřená a připravená - jsou schopna okamžité konzumace. Nebrání to však, aby delším ležením nenazrála do vyšších kvalit. Řada vín Omnium je postavena tak, že prioritním cílem při jejich zavedení bylo dosažení ideálního poměru mezi kvalitou a cenou.
O to, aby se produkce firmy Viniterra objevila na našem trhu, se zasloužila společnost Nestar International a z jejich nabídkové řady pro vinotéky a restaurace vyšší a střední třídy se seznámíme s vínem Malbec ´99 – Omnium. Odrůda, původně používaná pro dobarvení červených kupáží, nalezla na jižní polokouli podmínky, které jí umožňují dobré zrání. Je tedy schopna dávat samonosná vína s bohatým spektrem. Jiskřivá, temně rubínová barva s opalizujícími pablesky a hladivý buket širokoúhlého záběru jsou první, co nám víno nabídne. Ve vůni uhlazené a elegantní, se kromě tmavých bobulovin a ve druhém plánu zaznívající hroznovitosti objevuje rovněž neznásilňující vanilkovo-čokoládový podíl. Chuť jako by za rozsahem buketu zaostávala. Zdá se jednodušší, s trochu drsnějším projevem. Soustředíme-li se však, nalezneme vše, co vůně slibovala. Poněkud důraznější závěrečný dojem tříslovin není dominantní a domnívám se, že podobností s našimi červenými víny může být i sympatický. V konečném, poměrně dlouhém doznění doženou ostatní složky chuti náskok zmíněných hořčinek, takže závěrečný akord působí vyrovnaným, velice příjemným dojmem.

  • Našli jste v článku chybu?