Menu Zavřít

Víno místo pletich

19. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Chianti Classico Brolio DOCG 2004, Barone Ricasoli.

MM25_AI

Neuvěřitelné datum, které souvisí s první zmínkou o zámku v Broliu a rodině Ricasoli, zní: 1141! Rozložitá stavba na cestě mezi Florencií a Siennou patří po celý čas k synonymům oblasti Chianti a mezi producenty vína má jméno ten nejlepší zvuk. Zpočátku válečníci a politici se „předělali“ na vinohradníky a vinaře. A stejně dobře jako dříve vojenské řemeslo či politické intriky ovládá dnes rodina umění výroby vína. Z 250 hektarů vinic - celková rozloha půdy jich zahrnuje 1200 - v okolí obce Gaiole jsou více než tři pětiny osázené révou Sangiovese, z níž se rodí chianti. Zbytek patří odrůdám Canaiolo Nero, Merlot a Cabernet Sauvignon, něco plochy vybylo i na Chardonnay a Malvasia del Chianti.
Nově osázené plochy, nejmodernější vybavení zpracovatelskými technologiemi a staleté zkušenosti, to jsou základy, na nichž začal baron Francesco Ricasoli, dvaatřicátý potomek rodové linie, v roce 1993 budovat novodobé dějiny vinařství. Díky jeho nasazení se vkrátku vína pod etiketami Ricasoli dostala do společnosti „třípohárkových“ pokladů bedekru Gambero Rosso. V krátké době zaznamenala znovuzrozená vína z Brolia vzestup mezi elitu. Pevné spojení tradice se současností funguje a zájem o chianti s jedním z nejstarších vinařských jmen země - Ricasoli - rok od roku stoupá.
V Česku nabízí sortiment vín známého toskánského sklepa společnost Gourmet Wines, která je specialistou právě na nejzajímavější vinaře hospodařící v Itálii.
Chianti Classico Brolio DOCG 2004, Barone Ricasoli. Víno má tmavou rubínovou barvu s fialkovým lemem při okraji sklenky, v čiré hladině se koupou jiskřičky světla. Mohutný závan buketu nese v prvém plánu důraznou vůni ovoce, za kterou vzápětí vyrážejí selské zemité odéry, provázené vanilkou a ozvláštněné vstupy dřeva. Chuť je, přes již zdárný vývoj vína, stále jaksi neučesaná, bohaté taniny mají zatím navrch, ale síla ovoce, elegantně podpořená dřevem, doznívá v lehce dovádivých plných tónech. V těch je však již patrná velká budoucnost jednoho z nejlepších chianti oblasti. Zmínit je nutné také poměrně dramatický vývoj vína ve sklence, vůně se srovnávají, chuť uhlazuje, do popředí se prosazuje trpký višňový part a celek přetavuje do výsledného značně kultivovaného, lety vývoje již poznamenaného odeznění.

  • Našli jste v článku chybu?