Menu Zavřít

Víno roku 2006

6. 12. 2006
Autor: Euro.cz

V letošní nabídce obstálo nejlépe Chile a znojemská oblast

Letošní ročník cen odborného tisku udělovaných vínům, která se vyznačují nejen mimořádnou kvalitou, ale také úspěchem na trhu, byl oproti minulým poněkud atypický. Připomeňme, že do soutěže přihlašují vína sami vinaři nebo importéři, kteří mají zájem o prezentaci a hodnocení svých produktů. Konečné pořadí je výsledkem degustace žurnalistů, kteří se vínu a gastronomii věnují.
Vyhlášení a předání cen proběhly ve středu 29. listopadu, a to již podruhé pod patronací týdeníku EURO a týkaly se vín uváděných na trh v období od 1. 11. 2005 – do 30. 10. 2006. Všechna průběžně prošla hodnocením ve sloupku v rubrice EURO light; dohromady to bylo čtyřiapadesát etiket ze sklepů devíti zemí světa.
Samotné předávání proběhlo v sympatickém prostředí vinného baru a klubu Bokovka a tentokrát jsme záměrně zvolili spíše než atmosféru oficiální prostředí vzácně přátelské. Po několika vyhlášeních proběhnuvších v ruchu veletržní haly, dalších, která se konala ve vznosném prostředí divadelního sálu i v prostorách noblesního restaurantu, se Bokovka, překypující vřelým vztahem k vínu, jevila být k takovéto akci optimálním místem. Je třeba zmínit vstřícnost majitelů klubu, kteří bez zaváhání akceptovali naši žádost. Jejich vztah k dobrým vínům i soutěži samé prokázala i přítomnost jednoho z „bokovkářů“ - režiséra Jana Hřebejka.
Absolutním vítězem se stal Cabernet Franc Reserve 2000 z vinařství Valdivieso v Chile, jehož dovozcem je společnost Vino Andino. Mezi bílými víny se prosadilo Cuvée Asparagus 2005 z Nového Vinařství, kterému náleží i Cena Jindřicha Ševčíka, určená pro nejlepší víno tuzemské provenience.
A kdyby někoho zajímalo, která vína byla na programu večera, jehož se zúčastnili kromě odborných žurnalistů a producentů také zástupci vyšší pražské gastronomie. Zde je nápojové menu: Kromě obou zmíněných vítězů to bylo jedno z nejvydařenějších letošních martinských, žernosecká „millerka“ a trochu ještě mladistvá, ale velký prožitek slibující modrá burgunda Viléma Krause III. z Mělníka. A ještě šampaňské Moët & Chandon.

bitcoin_skoleni

TOP 10
Nejlepší vína roku 2006 v soutěži o cenu odborného tisku

1. Cabernet Franc Reserve 2000 - vinařství Valdivieso v Chile, dovozce Vino Andino, s. r. o. „Chuť je pečlivě sladěným, mimořádně zaobleným souběhem rybízových kantát, podložených hutným podkladem kořenitého charakteru a hroznovité vyzrálosti. V doběhu se ke slovu přihlásí elegantní, jen ,nahozený´ dotek dřeva, který víno nikterak neznásilnil, pouze je lehce políbil.“
2. Cuvée Asparagus 2005 - Nové Vinařství, a. s. „Ač je vínu určeno stát se především partnerem chřestových specialit, velice dobře se pije i samotné a přesvědčuje, jak zajímavá a vkusná vína umí dát moravská oblast.“
3. Eiswein Rot 2002 - Weingut Elfenhof, Burgenland. „Chuť je mocná, zprvu medově sladká, vzápětí se však cukrovému projevu přiřazují ovocito-hroznovité vstupy. V excelentně pojednaném víně se odráží letitá historie generací vinařů spojená s dary krajiny.“
4. Moët & Chandon Brut Impérial, dovozce Brown-Forman Czech & Slovak Republics, s. r. o. „V chuti se objeví charakteristický souběh hroznovitých valérů, lehýnké ,fouknutí´ cukru a vzletný, všestrhávající part kyselinek. Vedle sebe se řadí prvky přítomných odrůd, v závěru je celek uzavřen stopovým atakem hořčinek. Dohra, která je nesena bublinkami výše a déle, až k předlouhému, lahodícímu a osvěžujícímu odeznění.“
5. Monte Colombo 2003 Barbera d’Asti - Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy, dovozce La Fattoria - víno a destiláty, s. r. o. „V konečném zúčtování zazní přece jen zpola utlumený akord taninů, a dovětek vína tak lehce zadrhne na patře. Výsledným dojmem je však velice příjemný prožitek, kdy zejména v kombinaci s jídlem přesvědčuje tato novinka o svých nesporných kvalitách.“
6. Colli orientali del Friuli Pinot grigio 2004 - Giorgio Colutta, Vivaldo Vignozzi Agente diretto Colutta „Výrazná kytka, v níž převládá ryzí ovocitý nádech, podložený lehýnkou minerální texturou a dokreslený sotva patrnými medovými aspekty. Celé vyznění oživí příjemná, neagresivní kyselinka, která nastoupí v samém závěru a dá vínu patřičnou živost a vzlet.“
7. Veltlínské zelené 2003 - slámové víno sladké, Vinné sklepy Lechovice „Chuť je živá, s výrazným medovým charakterem, oživená znatelným partem kyselinek. Rozevírají se v ní rysy znojemských luk a trav, které dokreslují a ozvláštňují sladkou kompozici vína.“
8. Campa delle Mura Roso Piceno 2000 Superiore – Moncaro Cantina di Acquaviva „Plné tělo odeznívá v lehce rozpustilých, mírně svíravých akcentech, doběh ovšem nezapře další možnosti růstu. Zřejmě právě pro ně zařadil Hugh Johnson tohle Roso Piceno mezi TOP 10 italských vín pro rok 2006.“
9. Domaine Chapoton 2004 Côtes-du-Rhône „U chuti překvapí její šíře a intenzita, dominuje švestkový nádech ve vysokém stadiu nazrání, podložený stopičkou pecky s trochu důrazným, lehýnce tříslovitým závěrem. Opět překvapující je dlouhý, veselý dozvuk, plný a nezměrně potěšující s ušlechtilým podtextem.“
10. Zemské víno Eben, novošlechtění – natur, Vlastimil Peřina „Do klubka chutí promlouvá ještě z druhého plánu stopa peckového jádra. Celek potom znamená příjemné živé víno, které není jednotvárné – jak by se mohlo zdát díky mazlivé, sametové vůni –, ale zajímavě strukturované a vůbec ne konzumně uhlazené.“

  • Našli jste v článku chybu?