Menu Zavřít

Víno šité přímo na tělo

10. 11. 2006
Autor: Euro.cz

V9no

MMF24

Vztahy mezi vinaři a jejich klienty dostaly novou dimenzi. Tedy alespoň v Česku. Protože se svého času jedné renomované pražské restauraci nepodařilo vybrat v segmentu nabídky příslušných vín to správné k připravovaným dnům chřestových pokrmů, rozhodl se její management odpovídající produkt objednat zvlášť. Víno na objednávku se může zdát krkolomným podnikem, na který vinaři příliš neslyší. Nicméně jeden sklep zareagoval. Výzvu akceptovala mladá agilní vinařská společnost. Na základě požadavků restauratéra připravila víno, které bylo podrobeno testu při „slepé“ degustaci. Mezi ostatními vzorky se umístilo nejlépe a „šparglové“ hody doprovázelo toto víno na objednávku.
Sklepem, který se úkolu ujal, bylo Nové vinařství z Drnholce nedaleko Mikulova. Je až s podivem, kterak se tento sklep, ne-li nejmladší, pak jistě jeden z těch s nejkratší historií, dokázal prosadit na již poměrně obsazeném „hřišti“ obchodu vínem. Ať již co do originality produkce, přes neotřelost obalů a rizikem zavedení šroubových uzávěrů, tak především originální nabídkou. Zprvu výhradně bílá vína a povětšinou kupážovaná si rychle získala poměrně početnou klientelu. Přes cenu, která není lidová, se etikety z Nového vinařství pevně usazují na vinných lístcích vyhlášených restaurantů.
Cuvée Asparagus 2005, Nové vinařství. Atraktivní kupáž veltlínského zeleného a sauvignonu se představuje bledničkovou barvou slámově zlatavých valérů. V kytce převládají ovocité prvky sauvignonu jižního typu, do kterých zazní z druhého plánu part kořenité vůně veltlínu. V chuti se ovoce i paprikovo-pepřový výraz rovnají do jednoho šiku a k nim přistupuje živý akcent kyselin, který táhne dochuť nebývale dlouho a vysoko. Vše je elegantně vybalancováno, celkový dojem, dlouhý v dozvuku, trvá velice dlouho a odchází v příjemných bohatých spirálách. Ač je víno předurčeno především jako průvodce chřestových specialit, velice dobře se pije i samotné a přesvědčuje, jak zajímavá a vkusná vína umí dát moravská oblast.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).