Doc. Ing. Miloš Michlovský, DrSc. je předsedou představenstva a generálním ředitelem ve společnosti VINSELEKT MICHLOVSKÝ a. s. založené v roce 2003. Řadí se k předním odborníkům v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné u nás. Ve své profesní kariéře se od samého počátku věnuje problematice šlechtění odrůd révy vinné na rezistenci k biotickým (houbovým chorobám, škůdcům) a abiotickým činitelům (mrazu, suchu) a jejímu pěstování. Jako autor odrůd Agni, Ariana, Lena, Malverina, Laurot, Rinot, Nativa, Savilon a Vesna patří v současnosti k nejvýznamnějším šlechtitelům révy vinné v tuzemsku. Jeho enologická praxe je doslova nasycena inovátorskými technologiemi, z těch posledních se jedná například o nízkoalkoholická a nealkoholická vína až po vrcholovou práci přirozené fermentace v dubových sudech s následným více než jednoletým zráním bez oxidu siřičitého.
* Jaký byl rok 2018 pro vaše vinařství?
Myslím, že rok 2018 lze pokládat za velmi dobrý. Nehledě na neskutečné sucho si réva v těch správných lokalitách poměrně slušně poradila.
* Co vás letos mile překvapilo?
Za opravdové překvapení lze určitě považovat velmi vysokou kvalitu u hroznů modrých odrůd. Lze očekávat, že na červená vína bude ročník 2018 par excellence.
* A co pro vás naopak bylo největší výzvou?
Určitě to nebylo jednoduché v počátku sklizně, kdy teploty převyšovaly třicítku a způsobily tak nemalé problémy při sklizni, a hlavně při zpracování. Zkrátka jsme museli nechat vydělat dodavatele suchého ledu.
* Na co se vaše vinařství převážně zaměřuje?
Vzhledem k tomu, že máme každý rok více než dvě stě produktů - od kabinetů přes pozdní sběry až po výběry z hroznů, bobulí či cibéb - vyznačujeme se tak tím, že dokážeme vytvořit víno jak pro milovníky, tak pro znalce.
* Jaké víno je vaší vlajkovou lodí a proč?
Odpověď není jednoduchá. To je, jako byste se ptali rodiče, který má víc dětí, které má raději. Ale mám pocit, že by to mohl být - vedle Pálavy, Malveriny, Rinotu a Vesny - Ryzlink vlašský z Pálavských vinohradů.
* Vánoce jsou za rohem, co byste doporučil z tichých vín napárovat ke svátečnímu menu?
Menu Vánoc je opravdu velmi pestré, tudíž pestrá musí být i doporučovaná vína. Štědrý večer by mohly tradičně doprovázet Ryzlinky - a to jak rýnský, tak i vlašský. Na první svátek vánoční bych pokračoval s bílými víny typu Sylvánské, Veltlín, ale i Savilon, Rinot či Vesna. A na Štěpána, kdy se více inklinuje ke zvěřině, by to měla být vína červená, konkrétně Svatovavřinecké, Frankovka, ale i André, Rulandské modré či Merlot, Cabernet a Alibernet.
* Na Silvestra to chce pak spíše bublinky. Tvoříte také šumivá vína?
Připravujeme sekty jak tankovou metodou Charmat, ale to je spíše pro letní období, tak klasicky, tedy kvašením v lahvích, kde jsme ke Crémantu Riesling, Pinot Chardonnay, Cuvée Quatre či Blanc de Noir letos přidali i Crémant Savignon blanc.
* Jaké máte plány na rok 2019, chystají se nějaké novinky?
Kdybychom nepracovali na něčem novém, tak by nás to určitě nebavilo. Ale jaké novinky to budou, to se nechte překvapit. Naši zákazníci se určitě mají nač těšit, ostatně jako vždy. •
JAKÁ JSOU?
Rozmanitá, svědomitá a svébytná. Těmito charakteristikami se vyznačují vína společnosti VINSELEKT MICHLOVSKÝ. Jsou totiž tvořena v různých typech a stylech, s nejlepším vědomím a svědomím, a navíc je každé z nich neopakovatelný originál.