Menu Zavřít

Virtuální naděje

17. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Díky novele zákona o elektronických komunikacích by mohli vzniknout virtuální operátoři

Čeští uživatelé mobilních telefonů mají šanci, že se jim zlevní volání a posílání SMS zpráv z mobilů. Ne proto, že by se tuzemští operátoři vzdali svých cen, které patří k nejvyšším v Evropské unii, ale díky nové konkurenci na trhu. Ta by mohla vzniknout v podobě virtuálních mobilních operátorů, označovaných zkratkou MVNO (Mobile Virtual Network Operator), kteří od klasických mobilních operátorů nakupují minuty a SMS zprávy „ve velkém“, a pracují s nízkými maržemi, takže výsledná cena služby (kterou koncovým klientům prodávají pod vlastní značkou) je pro zákazníka nižší. Zatímco ve většině evropských zemí funguje několik MVNO, v České republice doposud žádný. Jejich vznik blokují všichni tři „kamenní“ operátoři na trhu, tedy Telefónica O2, T-Mobile i Vodafone, kteří s odůvodněním, že nevidí prostor pro uplatnění jakéhokoliv modelu MVNO na českém trhu, odmítají uzavřít smlouvu se zájemci o velkoobchodní nabídku.
Nyní však svitla naděje, že by se situace mohla změnit. Z informací týdeníku EURO totiž vyplývá, že pozici virtuálních mobilních operátorů by mohla posílit novela zákona o elektronických komunikacích, kterou minulý týden ve čtvrtek projednávala Legislativní rada vlády České republiky (LRV). Ta je poradním orgánem vlády v oblasti legislativní činnosti - posuzuje a následně doporučuje vládě ke schválení či neschválení věcné záměry a návrhy zákonů. Zmiňovaná novela zákona o elektronických komunikacích kromě řady jiných změn (například o změně financování univerzální služby nebo možnosti odnětí rádiových kmitočtů v případě jejich nevyužívání) totiž přináší i úpravu části zákona, který se zabývá povinností mobilních operátorů jednat o velkoobchodní nabídce přeprodeje svých služeb. „Mohu potvrdit, že tento návrh zákona se Legislativní rada vlády rozhodla doporučit vládě ke schválení po zapracování připomínek legislativně-technického charakteru, které mají zkvalitnit předložený návrh,“ uvedla mluvčí LRV Simona Cigánková.
Jako klíčový se v tomto ohledu jeví paragraf 79, který v dosavadním znění ukládal mobilním operátorům „pouze“ povinnost jednat o propojení. Novela, kterou má týdeník EURO k dispozici, rozšiřuje závazek operátorů i na povinnost jednání o přístupu za účelem poskytování veřejně dostupných služeb elektronických komunikací. Laicky řečeno: zatímco propojit se mohou jen dva mobilní operátoři, kteří disponují fyzickými sítěmi (což jsou v České republice momentálně čtyři subjekty: Telefónica O2, T-Mobile, Vodafone a U:fon), jednat o přístupu k sítím, a tak i službám mobilních operátorů, mohou i firmy, které žádnou mobilní síť nevlastní.
„Toto ustanovení nikoho nezavazuje k povinnosti uzavřít smlouvu, ale otvírá možnosti zájemcům, aby zahájili jednání o velkoobchodní nabídce na poskytování mobilních služeb,“ vysvětluje Přemysl Klíma, někdejší generální ředitel Českého Telecomu a v současnosti nezávislý konzultant. „Na současném telekomunikačním trhu panuje značně nerovnovážné prostředí mezi fixními operátory, kteří musí ze zákona poskytnout velkoobchodní nabídku takřka každému, kdo si o ni požádá, a mobilními operátory, kteří odmítají do svých sítí pustit jakoukoliv konkurenci. Přitom kdyby fixní telekomunikační firmy měly možnost rozšířit svou nabídku o mobilní služby, prospělo by to celému trhu. A naopak, pokud se toto nepodaří prosadit, bude to mít devastující dopad na rozvoj konkurence v celém telekomunikačním prostředí,“ soudí Klíma.
Ačkoliv je případná změna zákona o elektronických komunikacích teprve na začátku „dlouhé legislativní cesty“ a lze v této souvislosti očekávat silný lobbing ze strany „kamenných“ mobilních operátorů, přivítala by ji řada firem. Jednou z nich je i společnost Mobile Entertainment Company (MEC), která provozuje největšího virtuálního operátora na polském trhu MobilKing. „O možnosti spuštění MVNO jsme začali se všemi třemi českými operátory vyjednávat již před dvěma lety, od té doby se o to pokoušíme každý půlrok, ale jejich postoj se vůbec nemění. Je to jako bušit na zavřená vrata. Bez změny legislativy se jen těžko něco pohne,“ řekl týdeníku EURO šéf MEC David Seibert.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).