Menu Zavřít

VIRUS MELISSA MÁ BRATŘÍČKA

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Počítače

Elektronickou poštou se minulý týden začal šířit nový softwarový virus, který napadá dokumenty vytvořené v programech pracujících na bázi operačního systému Windows od společnosti Microsoft. Odborníci jej označují za mnohem nebezpečnější než virus M elissa (EURO 15/99), který se po světové síti šířil letos v březnu a napadl asi sto tisíc počítačů.

ebf - tip - debata

Kybernetická infekce se objevila minulý týden ve Spojených státech, v Německu, ve Francii, v Norsku a v České republice. Napadeny byly i počítače v Izraeli, odkud se zřejmě virus - pojmenovaný ExploreZip - rozšířil.

Nebezpečí se skrývá v e-mailové zprávě obsahující následující anglický text: „Hi (doplněné jméno uživatele poštovní schránky - pozn. red.)! I received your email and I shall send you a reply ASAP. Till then, take a look at the attached zipped docs. Bye. Po otevření přiloženého dokumentu se virus nahraje do počítače a začne v něm mazat soubory. Pokud ovšem uživatel přiložený dokument neotevře, nákaze se ubrání. Nový virus způsobil paniku ve velkých korporacích. Ještě ve čtvrtek byl napaden počítačový systém americké televizní společnosti NBC.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).