Menu Zavřít

Vítejte v kapitalismu

14. 11. 2008
Autor: Euro.cz

Moderní umění našlo přístav nedaleko pražských doků

Stručný a snad i výstižný slogan uvádí návštěvníky na adrese Praha 7 – Holešovice, Osadní ulice. A jak se zdá, bude to brzy adresa, o které bude vědět nejen celá Praha. Z bývalého industriálního objektu nedaleko holešovických doků se podařilo vybudovat velký výstavní komplex.
Na počátku byla myšlenka, že Praha potřebuje instituci pro současné umění, architekturu a design. Tu spolu se zakladatelem a ředitelem Centra současného umění DOX Leošem Válkou uskutečnili jeho tři společníci Robert Aafjes, Václav Dejčmar a Richard Fuxa. Architektonickou podobu dal centru Ivan Kroupa. Počáteční investice na projekt a jeho výstavbu byla zhruba 200 milionů korun a s její návratností se počítat určitě nedá.
V rychle se měnících Holešovicích k zajímavým objektům, jako jsou La Fabrika, sídla médií a nové obytné a kancelářské komplexy, tak přibyla nová privátní galerie, kterou by měl charakterizovat i název DOX. Ten je odvozen z řeckého slova doxa, jehož význam je mimo jiné také „způsob vnímání věcí, názor, přesvědčení“.
„V Čechách a na Moravě po roce 1989 vznikla řada soukromých iniciativ na podporu moderního a současného umění, ale DOX se od nich odlišuje výrazně větším měřítkem a s ním spojenými ambicemi,“ říká Jaroslav Anděl, umělecký ředitel centra. „Prostřednictvím mezinárodní rady a rozvíjením kontaktů a spoluprací se zahraničními partnery bychom chtěli vybudovat síť s podobně zaměřenými institucemi po celém světě. Projekt centra DOX lze v tomto kontextu chápat jako výzvu ke spolupráci, jejímž cílem je prosadit Prahu a Českou republiku na mezinárodní mapu současného umění,“ dodává Anděl.
Ono zmíněné uvítání v kapitalismu je názvem zahajovací expozice centra DOX. Tvoří ji čtyři monumentální instalace, jejichž autory jsou Španěl José-María Cano, Michael Bielický a Kamila Richterová ve spolupráci s Dirkem Reinboldem, Matej Krén a Jiří Hůla ve spolupráci s Dominikem Langem.
„Chystáme speciální projekt výtvarníka Lukáše Rittsteina, výstavu slavné švýcarské umělkyně Pipilotti Ristové, která je pojata jako pocta české filmařce Věře Chytilové, multimediální projekt věnovaný legendárnímu newyorskému Chelsea Hotelu, v němž žilo a tvořilo mnoho slavných umělců, spisovatelů a hudebníků. V jednání je samozřejmě řada dalších projektů,“ doplňuje informaci Anděl.

box
Aleš Válka
Trochu zneklidňovat, trochu provokovat
„DOX je místo, do jakého jsem vždy chtěl chodit. Galerie současného umění a zároveň inspirativní prostředí k trávení volného času,“ říká ředitel centra Alex Válka. „Před lety jsem hledal v Praze vhodný objekt pro náš developerský záměr určený k přestavbě na rezidenční loftové bydlení a objevil jsem v Holešovicích starou továrnu. Dvě haly, které tady tehdy stály, se zdály být ideální pro konverzi na bydlení. Když jsem ale o objektu přemýšlel, napadlo mě, že by měl dobrý potenciál sloužit spíše jako galerijní prostory,“ vzpomíná muž, který prožil patnáct let v Austrálii a do Česka se vrátil v roce 1995, na počátku projektu.

V Čechách není obvyklé, že by za tak velkým galerijním projektem stály soukromé osoby. Jaká je právní forma DOX a jak je projekt financován?
DOX je neziskovou akciovou společností. Celou rekonstrukci a stavbu financovali rovným dílem čtyři partneři. Do budoucna by náklady na provoz centra měly částečně hradit vstupné, výnosy z kavárny, z design shopu a z pronájmů. Ale počítáme i se spoluprací se sponzory, partnery a chceme také využít možnost čerpání peněz z evropských fondů. Samozřejmě bychom byli také rádi, kdyby nám pomohl magistrát, který jsme požádali o grant, nebo městská část Praha 7.

Vy sám se zajímáte o umění? Jste sběratel?
Umění nesbírám. Mám jen pár věcí, které se mi líbí.

S architektem Ivanem Kroupou, který je autorem výsledné podoby centra, jste už v minulosti spolupracoval?
Známe se dlouho. Pan Kroupa sice doposud neměl zkušenosti s projektováním výstavních prostor, ale ty má v Čechách málokdo. Původně jsme společně vypracovali projekt, který počítal s přestavbou jen části dnešního komplexu. Dostali jsme stavební povolení, ale mezitím se nám podařilo odkoupit ještě sousední objekty, a tak Ivan Kroupa vytvořil nový projekt s využitím celého komplexu budov. Následovalo nové stavební povolení, a to je dnešní podoba DOX. Zbývá dokončit ještě jednu budovu, v té bude auditorium asi pro 140 lidí a komornější výstavní prostor. Počítáme, že ji otevřeme v příštím roce.

DOX využívá vlastně jen dvě původní haly, které sousedily s Poupětovou ulicí, a jinak je celý objekt nový. Architekt vyšel při přestavbě z vašeho přesného zadání?
Ivan Kroupa znal moji filozofii a věděl, jaká by měla být funkce budoucího centra. Chtěl jsem, aby prostor tvořily co nejúspornější prostředky a aby „neválcoval“ své okolí. Ale pracovali jsme společně, projekt procházel změnami, revizemi, ověřováním, vyvíjel se. Definitivní dnešní „výraz“ mu dal pan Kroupa.

Uměleckým ředitelem centra je Jaroslav Anděl. Dramaturgii bude vytvářet on?
Asi polovinu projektů bude produkovat DOX a druhou budou tvořit projekty, které připraví externí kurátoři nebo které převezmeme od našich partnerů. Jednáme například se Skotskou národní galerií v Edinburghu a s Muzeem moderního umění ve Wolfsburgu. Předpokládáme aktivity našeho mezinárodního poradního výboru, protože prioritou DOX je jeho mezinárodní přesah. Doufám, že také přispějeme k vytvoření lepšího kulturního obrazu Prahy a České republiky ve světě.

Předpokládáte nějakou reciprocitu v rámci spolupráce s jinými galeriemi?
Určitě. Pokud se dohodneme s partnery na nějaké zajímavé výstavě, budeme rádi, podaří-li se ji ukázat na třech pěti místech, když se podělíme o náklady s ní spojenými.

DOX byl otevřen přibližně v polovině října, takže Pražané ještě neměli čas naučit se do něj chodit. Čím to chcete změnit?
Přivést návštěvníky by měly hlavně výstavy a doprovodný program. Často se stává, že lidé, kteří jdou na výstavu, stráví kratší čas v expozici a delší čas v kavárně anebo v galerijním knihkupectví, proto jsme také otevřeli design shop, ve kterém se dají koupit díla českých designérů. Myslím, že je v Čechách dost ojedinělý. Rádi bychom z DOX časem vytvořili místo, které bude mít svůj vlastní život, bude trochu zneklidňovat, trochu provokovat, ale budeme rádi, když sem přijdou lidé jen tak posedět, poklábosit nebo „popracovat“ třeba do kavárny.

BOX
Prostory DOX centra současného umění
Celková vnitřní plocha 6250 m2
Výstavní prostory 2510 m2
Auditorium 272 m2
Kavárna/bar 70 m2
Kavárna/terasa 229 m2
Knihkupectví 174 m2
Desing shop 100 m2
Střešní terasa pro venkovní instalace 614 m2
Administrativní prostory 350 m2
Archiv 200 m2
Úložné prostory 420 m2

WT100

Centrum je pro veřejnost otevřeno
od soboty do pondělí včetně 10.00–18.00
od středy do pátku včetně 11.00–19.00
v úterý je zavřeno
www.doxprague.org

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).