Menu Zavřít

Vítěz nebere vše

19. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Výběrové řízení na organizační audit bylo již dvakrát zrušeno

Tendr na firmu, která by na ministerstvu obrany provedla organizační audit a vypracovala novou strukturu úřadu, po osmi měsících totálně zkrachoval. Minulý týden byl za velmi zvláštních okolností zrušen. Ministerstvo ale už připravuje další pokus.

Cesta k zeštíhlení.

Úřad vypsal tendr na „analýzu a posouzení stávajícího organizačního a procesního uspořádání ministerstva obrany včetně jeho vztahu ke strategii a struktuře resortu ministerstva a vypracování návrhu na optimalizaci organizační struktury a stavu řízení klíčových procesů jednotlivých složek“ letos v polovině února. Vítězná firma měla za provedení auditu dostat zhruba sedmnáct milionů korun. Měsíc po vyhlášení tendru řekl týdeníku EURO nyní již odvolaný náměstek ministra obrany Pavel Štalmach, že do tendru se přihlásilo jedenáct firem. Jak dodal, smlouva měla být podepsána na přelomu května a června a vlastní audit měl skončit do konce roku. „Až schválíme vypracovaný organizační řád a strukturu, začneme - někdy v průběhu roku 2007 - pracovat na přípravě personálního auditu v nové struktuře. Začneme měřit výkonnost jednotlivých pracovníků,“ řekl tehdy náměstek ministra obrany Pavel Štalmach. „Počítám, že by to mělo vést ke snížení počtu zaměstnanců,“ dodal.
Ministerstvo dlouhé měsíce o organizačním auditu nepodávalo žádné informace, vypadalo to, že tendr sice nabral zpoždění, ale stále běží. Nic se nestalo ani po vystřídání ministra Karla Kühnla Jiřím Šedivým. Až druhý říjnový týden se objevila informace, že soutěž má konečně vítěze. Stalo se jím uskupení firem Deloitte a KPMG.

Bylo to úplně jinak.

Jenže vzápětí se objevily pochybnosti. Týdeník EURO získal oficiálně nepotvrzené zprávy o tom, že v podstatě nešlo o jeden tendr, ale dva. V tom prvním se ministerstvu obrany přihlásilo jedenáct firem, úřad ale soutěž v polovině roku zrušil. Do druhého tendru už přizval jen čtyři uchazeče. A navíc prý změnil zadání soutěže. Rozšířil ho i o vypracování procesního auditu, který měl prověřit funkčnost jednotlivých úředníků.
Týdeník EURO proto v pátek 13. října požádal ministerstvo obrany o objasnění celé kauzy. Mluvčí úřadu Andrej Čírtek nabídl za několik dní jinou, přesto velice zvláštní verzi celého případu. „Váš popis událostí je v základních rysech chybný,“ začíná jeho odpověď. Čírtek tvrdí, že soutěž byla skutečně vyhlášena v únoru 2006. „O dokumentaci požádalo dvacet firem. Byly podány ale pouze tři nabídky: společná nabídka Deloitte Czech Republic B.V. a KPMG Česká republika, s. r. o., nabídka společnosti BDO IT, a. s., a nabídka společnosti IBM Česká republika spol. s. r. o.“ Vyhodnocení údajně proběhlo letos v dubnu. Žádná z předložených nabídek prý ale nesplnila požadavky zadavatele, soutěž byla proto zrušena. Všichni tři uchazeči ale podali odvolání. „Ministr obrany jejich námitky zamítl. Jedna z firem, společnost BDO IT, podala v červenci 2006 proti tomuto rozhodnutí stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten shledal, že postup ministerstva obrany byl naprosto v pořádku a podání zamítl. Toto rozhodnutí dokazuje, že ministerstvo obrany postupovalo zcela oprávněně a v souladu se zákonem,“ říká mluvčí Čírtek.
Ministerstvo obrany pak - alespoň podle své vlastní verze - vyzvalo všechny tři zájemce o zakázku o podání nových nabídek. Čírtek přitom tvrdí, že na zadání zakázky se absolutně nic neměnilo. „Novou nabídku podal ale jenom jeden subjekt ze tří oslovených: konsorcium společností Deloitte Czech Republic B.V. a KPMG Česká republika, s. r. o. Tato nabídka byla vyhodnocena a shledána vyhovující zadávacím podmínkám,“ uvedl ministerský mluvčí.

MMF24

Raději zrušit.

V pondělí 9. října se o auditu mluvilo i na poradě nejvyšších funkcionářů resortu, takzvaném kolegiu ministra obrany. Týdeník EURO má informace, že bylo rozhodnuto vyhlásit za vítěze tendru uskupení Deloitte - KPMG. Oficiální verze, jak ji nyní tlumočí mluvčí Čírtek, je ale trochu odlišná: „Na kolegiu ministra proběhla prezentace návrhu projektu zástupci (vítězného - pozn. redakce) konsorcia. Na základě této prezentace a dalších dodaných podkladů měly jednotlivé složky dát připomínky k návrhu.“ Několik hodin poté, co se o výsledek auditu začal zajímat týdeník EURO, ministerstvo výsledek tendru na organizační audit zcela zrušilo. A oznámilo, že vyhlásí tendr nový, tentokrát rozšířený i o procesní audit.
„Na základě připomínek jednotlivých složek ministerstva bylo na operativní poradě ministra obrany konané v pondělí 16. října 2006 rozhodnuto, že nejvýhodnějším řešením bude komplexní projekt organizačního, procesního i personálního auditu,“ říká mluvčí Čírtek. „Dosavadní zkušenosti z přípravy projektu organizačního auditu budou využity při přípravě komplexního auditu. Ministerstvo obrany má v plánu vyhlásit soutěž na zpracování organizačního, procesního i personálního auditu do konce tohoto roku,“ dodal.

Ráj pro auditory.

Změny na obraně neberou konce. Každá reorganizace je označována jako poslední a definitivní, za pár měsíců ale přijde další. To samozřejmě těší zejména firmy, které organizační, personální a procesní audity provádějí.
K zatím poslední významné změně došlo v dubnu 2004. Tehdy se sloučilo ministerstvo obrany a armádní generální štáb. Úřad muselo opustit na osm set zaměstnanců. Za necelé dva roky ale bylo vše jinak.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).