Menu Zavřít

Vítěz roku: Babiš k Agrofertu přidal i politickou a mediální divizi

19. 12. 2013
Autor: Euro - Martin Pinkas

Na počátku roku jeho hnutí ANO nemělo podporu ani jednoho procenta lidí. V roli politika byl miliardář Andrej Babiš zcela okrajovou figurkou. V říjnu ale skoro vyhrál volby a ANO je nyní nejpopulárnější stranou. Babiš se tak učí v politickém salonu tančit s těmi, na kterých v předvolební kampani nenechal nit suchou.

„Překvapil mě Bohuslav Sobotka. Především tím, že má smysl pro humor a na politika docela i smysl pro organizaci,“ pochvaluje si Babiš například svého pravděpodobného vládního šéfa, se kterým bude asi čtyři roky řídit tuto zemi.

Začátek roku 2013 se nyní zdá už jako politický pravěk. Podle lednového průzkumu volebních preferencí agentury STEM by hnutí ANO volilo 0,9 procenta lidí. Pro srovnání – stejnou podporu měla i stranička LIDEM tehdejší vicepremiérky Karolíny Peake. A třeba zelení měli z Babišova pohledu zcela nedostižnou podporu 2,4 procenta.

Když padla vláda Petra Nečase, nastoupila vláda Jiřího Rusnoka a trochu nečekaně došlo na předčasné volby, doufal vůbec v možný úspěch? „Dokázal jsem si představit, že budeme mít kolem deseti procent,“ říká dnes. I to ale ještě v létě působilo jako zbožné přání. Realita však předčila veškerá očekávání. Babiš dokázal, že mnoho Čechů nezajímá dělení na levici a pravici, ale že důležitý je protest.

Někde se mu tak ve volbách například podařilo jako nové pravicové naději vymazat občanské demokraty, to platilo třeba pro Chomutov či Havířov. Na druhé straně opanoval jako levicový protest průmyslový a zalidněný sever Čech v Ústeckém kraji. „Strany, které tu dvacet let vytvářely korupční systém, byly přesvědčeny, že se mezi ně nikdo nový nedostane,“ vysvětluje Babiš svůj úspěch podceněním ze strany velkých partají.

Zázračná obrácení na Babišovu víru

Rok stačil Babišovi na to, aby zcela změnil pohled Čechů a Moravanů na svou osobu. Ještě v roce 2011 sebekriticky tvrdil: „Jsem bývalý člen KSČ, bývalý pracovník podniku zahraničního obchodu. Jsem takový ten prospěchář starého režimu, který do strany vlezl, aby mohl cestovat do zahraničí, nejsem asi historicky morální ideál.“ Před rokem 2013 si tak nikdo z veřejně známých osobností nechtěl s Babišem příliš zadat.

Andrej Babiš
» narodil se v roce 1954 Bratislavě, jeho otec byl komunistický diplomat
» vystudoval Vysokou školu ekonomickou a v roce 1978 nastoupil do PZO Chemapol Bratislava
» v roce 1980 se stal členem komunistické strany, údajně byl i agentem StB
» v roce 1985 byl vyslán jako delegát PZO Petrimex do Maroka
» po revoluci upadl v Petrimexu v nemilost » přešel do Prahy a ovládl české pobočky Petrimexu, a tak vznikl Agrofert
» výtečné vztahy měl se Zemanovou i Grossovou vládou, výhodně privatizoval několik podniků
» před dvěma lety se dal na politiku s výzvou ANO 2011
» jeho hnutí výrazně zabodovalo v letošních volbách a Babiš míří do vlády » během roku 2013 se stal i významným majitelem médií
» má čtyři děti, s družkou Monikou Babišovou žije v Průhonicích u Prahy

Senátní volby z minulého roku měly být první velkou zkouškou ANO. Babiš nabízel peníze všem možným kandidátům, ale nikoho příliš netáhla změna, kterou nabízel bývalý komunista a privatizátor státních podniků. Exšéf Škodovky Vratislav Kulhánek i další odmítli, nejúspěšnější ze senátních kandidátů podporovaných ANO získala na Náchodsku osm procent hlasů a skončila ve volebním propadlišti.

O rok později ale Babiš nejen omámil voliče, ale i mnohé osobnosti. Na plakátech se najednou vyjímal herec a diplomat Martin Stropnický, bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška či novinář Martin Komárek. Právě posledně jmenovaný přitom ještě v roce 2011 sepisoval proti svému nynějšímu šéfovi komentáře s názvy jako Miliardář Babiš prská jako Pepa z hospody.

Podle Babiše voliči i osobnosti změnili názor kvůli jeho neúnavnému vysvětlování: „Povedlo se nám vysvětlit mnoha lidem a osobnostem, jak to myslíme. Myslím, že to hodně pomohlo.“

Největší chyba? Špatný program a kandidáti

Babiš zlomil nejen odpor obyvatel Česka ke své osobě, ale i ke své straně. Ta přitom letos dělala jeden přešlap za druhým. ANO sice mělo být „novou“ stranou bez korupčních praktik známých z velkých stran, ale například v březnu Babiš nedokázal ani prosadit svého člověka na místopředsednickou stoličku. Proti jeho manažeru z Agrofertu a nyní šéfovi poslanců ANO Jaroslavu Faltýnkovi se spojili regionální bossové strany a Faltýnek ostrouhal.

„Byl jsem velice překvapen, jak se stavíte k panu Faltýnkovi. Nechápu, že když dostal od krajských organizací osm nominací na post místopředsedy, nyní stěží bojuje o funkci v předsednictvu,“ hřímal na jaře Babiš k delegátům.

Velkou tragédií ANO byl i program strany. Ten nejprve zcela absentoval a dva roky si Babiš vystačil jen s kritikou korupce a zvyšování DPH. Ani když vypukla předvolební kampaň, ANO nemělo moc co nabídnout.

Výsledkem bylo přepisování programu ještě těsně před volbami. Například v září ANO chtělo „zrušit poplatek za recept“, v říjnu „zrušit poplatky za recept, za pobyt v nemocnici a poplatky pro seniory“ a před volbami zase „zrušit poplatek za recept a všechny poplatky pro seniory“.

 Vizuální podobu kampaně už představil Andrej babiš a jeho hnutí ANO Billboard z předvolební kampaně hnutí ANO (zdroj: ANO)

V rámci shánění osobností ze všech možných koutů republiky Babiš občas i přestřelil. Například s angažmá bývalého sportovního moderátora Novy Václava Tittelbacha na Zlínsku, který pak raději z kandidátky odešel. Ostudu straně v předvolební kampani udělalo i odstoupení středočeské jedničky, podnikatele Tomáše Březiny z firmy Best, kterému se nelíbil Babišův populismus a opuštění pravicové agendy.

Na otázku, co bylo jeho největší chybou v roce 2013, tak Babiš odpovídá, že právě podcenění programu ANO i kandidujících: „Chyba byla, že jsem se před volbami nezaměřil dřív na program hnutí a asi i to, že jsem nevěnoval větší pozornost výběru členů a některých kandidátů do sněmovny, kteří ale nakonec sami odstoupili.“

Zároveň ale dodává, že při lovení kandidátů měl i velký kus štěstí: „Na druhé straně jsem měl snad šťastnou ruku při výběru našich osobností. Některým z nich politika očividně sedla.“

Politika mi ničí byznys

Velkou neznámou bude vliv politického úspěchu na Babišův byznys. Za rok 2012 naposledy oznamoval čísla za svůj potravinářsko-chemicko-zemědělský konglomerát. Nekonsolidované tržby dosáhly 202 miliard a svět agromagnáta a okrajového politika se točil především kolem modernizace mlékáren Olma či Hlinsko.

Babiš sice dál rozvíjí svůj základní byznys – letos například expandoval do Německa a od italské potravinářské společnosti Barilla koupil německý řetězec pekáren Lieken –, ale vše poznamenal jeho vstup do politiky a také do médií.

Na počátku roku jeho AGF Media vydával jen prodělečný regionální týdeník 5plus2. Letos ale posílil o vydavatele slovenských Hospodářských novin Ecopress, koupil vydavatele deníku Dnes Mafru a naposledy skupinu Londa, která provozuje rádio Impuls.

Otázkou je, zda si Babiš chce jen pořídit k politickému angažmá vlivová média, nebo dokáže z prodělečného mediálního segmentu vykřesat nějaký byznysplán. Sám Babiš hovoří o tom, že ještě přikoupí další média (spekuluje se o televizní stanici) a celou silnou médiální skupinu uvede na burzu.

V lednu tak při oznamování výsledků za rok 2013 mezi nejzajímavější informace nebudou patřit ani tak ztráty na červeném mase či hnojivu, ale odpisy za prodělečnými médii.

O jádro Agrofertu se Babiš téměř přestal starat: „Já už byznys v podstatě nedělám, ale v Agrofertu je spousta zkušených a šikovných lidí, kteří ho dokážou řídit i beze mne.“ Uvědomuje si ale zároveň, že jeho vstup do politiky Agrofertu rozhodně neprospívá. Zmiňuje například obezřetnější přístup bank: „Politika samozřejmě náš byznys poškozuje, nebo spíš ohrožuje. Například banky mají na politiky úplně jiný metr. Je na nás také zaměřena pozornost, naši oponenti hledají, co by proti nám našli. Nic ale nenajdou, protože máme všechno v pořádku.“

A nenašel alespoň Babiš v politice v tomto roce nějaké nové zajímavé obchodní partnery, když ho před volbami podpořili třeba František Piškanin z Hopi, Zbyněk Frolík z Linetu či Jannis Samaras z Kofoly a další? „Že bych v politice hledal partnery pro podnikání, to tedy ne. Je to jiný svět. Naopak, my jsme otevřené hnutí a je mnoho podnikatelů, kteří nám navrhují, co a jak je potřeba ve státní správě udělat,“ říká.

Rok 2014 ještě ve větším kvapíku

Babišovi se letos také zásadně změnil životní rytmus. A nejen během kampaně, kdy mezi řízením firmy a rozdáváním koblih na náměstí denně naspal jen tři hodiny. Babiš léta vstává hodně brzy a už časně ráno úřaduje v domovských Průhonicích nebo na pražském Chodově. To s prací poslance a pravděpodobnou vládní funkcí bude těžší.

„Předpokládám, že nejvíc času budu trávit v úřadu, který mi bude přidělen. Už teď jsem na můj vkus až moc času ve sněmovně, kde se reálně mnohem více mluví, než něco dělá.“ Pro Babiše, známého svým autoritativním mikromanažerstvím a honěním lidí do úmoru, budou zdlouhavé státní byrokratické procedury torturou.

„Už jsem ale zjistil, že to, co trvá v podnikání maximálně měsíc, ve sněmovně trvá měsíců devět – tak dlouho se běžně přijímají zákony,“ říká. Úřední šiml notně Babišovi protáhne pracovní den. Navíc na otázku, zda už mu rodina dala „limit“, co mu ještě časově v politice bude trpět, odpovídá: „Už několikrát.“

Je však nepravděpodobné, že by Babiš příští rok polevil. Dobře ví, že z rozjetého vlaku se nyní nedá vyskočit. Agrofert se musí naučit žít bez svého šéfa. Nakoupená média se nesmí stát černou dírou na peníze. V politice ve volbách do Evropského parlamentu, Senátu a zastupitelstev pak musí dokázat, že ANO není stranou jen na jedno použití. A přitom všem ve vládní exekutivě dokázat své motto z předvolební kampaně, že nekecá, ale i maká.


Čtěte také:

Babišovo ANO schválilo koaliční smlouvu s ČSSD a lidovci

CIF24

Zahraničí: Vyhráli Babiš a Zeman

Babiš chystá další nákupy. Akcie Mafry chce obchodovat na burze

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).