Menu Zavřít

Vítěz voleb zase diktuje

4. 7. 2002
Autor: Euro.cz

ČEZ

CIF24

PRAHA (rů) – Zástupci Fondu národního majetku (FNM) po volbách změkli a svými podpisy podpořili plán ministra Grégra na super ČEZ. Smlouvy o propojení výrobce elektřiny s distribučními společnostmi výměnou za částečné oddělení přenosové soustavy ČEPS tentokrát podepsali hladce, bez problémů a pod přímým dohledem odcházejícího plánovače Grégra. „Jsem nespokojen, že to trvalo tak dlouho, a rozladěn pseudoargumenty, které zaznívaly,“ řekl ministr.
FNM se jeho vůli vzepřel dvakrát. Poprvé, když 20. května na mimořádné valné hromadě ČEZ hlasoval proti nákupu distribučních společností a prodeji ČEPS. Podruhé, když v den voleb 14. června odmítl podepsat smlouvy o nákupu a prodeji, přestože je narychlo tři dny předtím schválila další valná hromada ČEZ a první vzpouru Grégr exemplárně potrestal odvoláním tehdejší šéfky FNM Zdenky Němcové.
„Samotný podpis smluv nikdy problém nebyl,“ tvrdí nyní její nástupce, místopředseda Vladislav Raška. Říká, že šlo o některé technické nedostatky. Odpůrci privatizace upozorňují na zvláštní úkaz. Jestliže dříve byly tyto nedostatky nepřekonatelné a zástupci FNM se odmítali pod smlouvy podepsat, aby se nevystavili možnosti budoucích trestních postihů, po volebním vítězství dřívější vládní garnitury se zřejmě toto riziko značně snížilo. Na rizika transakcí výhodných pro ČEZ a nevýhodných pro stát upozorňovali před volbami v prezidiu FNM hlavně zástupci ODS.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).