Menu Zavřít

Vítězové jsou známi

19. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Hra na automatech skončila

MMF24

Dlouhá série sobotních turnajů Erpet Golf Tour, pořádaných od konce října do počátku března, skončila.
Turnaje na Full swing simulátorech, hrané pod hlavičkou nejrůznějších sponzorů, jsou atraktivní soutěží pro nejzapálenější hráče na takzvaných automatech. Toto klání již po několik let zahajuje halovou sezonu. Kolem třiceti až padesáti nadšenců se téměř každou sobotu celou zimu schází na nejznámějších hřištích světa a měří své síly.
Celá Tour končí a vítězové jednotlivých turnajů se kvalifikují do turnaje zvaného Masters po vzoru nejprestižnější soutěže na světě, která se první víkend v dubnu hraje v americké Augustě. Turnajem Masters tak vedle semifinále a finále play off Ligy družstev vrcholí a končí halová sezona.
Vítězové jednotlivých turnajů se sešli v pátek 15. března k finálovému klání hraném na jednom z nejtechničtějších hřišť v Evropě, na britském Belfry. Belfry se mělo stát loni v září dějištěm Ryder Cupu - tradiční a nesmírně prestižní soutěže profesionálů z USA proti soupeřům z Evropy. Tentokrát však byla kvůli teroristickým útokům v New Yorku o rok odložena.
Belfry kombinuje i z amatérských odpališť velmi dlouhé jamky, jejichž délka je na pěti prvních a několika dalších ještě umocněna tradičně silným větrem, s obtížně tvarovanými i konturovanými greeny. Ve střední pasáži se nachází několik technických jamek vyžadujících přesnou strategickou hru. Sled tří těžkých závěrečných jamek, vyzývajících k riskování, poskytuje optimální jeviště pro finálové drama, což pořadatelé velkých světových turnajů vědí.
Této skutečnosti odpovídaly i v průměru mnohem horší výsledky než je na kvalitních simulátorových kláních zvykem. Po první sérii šestnácti vítězů sobotních turnajů hrané v pravé poledne vedl Alan Babický (GC Čechie), který zahrál 76 ran, před Petrem Němečkem (GC Erpet) se 78 ranami. Pouze tito dva hráči se v první skupině svými výsledky dostali “pod osmdesát”, což svědčí o zmiňované náročnosti hřiště.
O titulu a umístění na předních místech se tak mělo rozhodnout v závěrečné skupině dvanácti vítězů. Vilém Staněk (I. GCM) zahájil výborně a byl po první devítce v paru a po patnácté jamce ještě vedl nad Babickým o ránu. Poslední tři jamky si ale u Staňka vybraly svou daň v podobě double bogie, par, bogie, které ho odsunuly se 78 ranami až na třetí místo. Mezi ním a Němečkem rozhodovala horší druhá devítka.
Celkovým vítězem maratónu sobotních turnajů Erpet Golf Tour se stal Vilém Staněk před Jaroslavem Gösslem a Ivanem Balounem oba (GC Erpet).

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).