Menu Zavřít

Vítkovi se daří. Jeho CPI loni zvýšila zisk o deset miliard

3. 4. 2017
Autor: ČTK

Skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka loni zvýšila zisk na 12,5 miliardy korun. Je to zhruba o deset miliard více než v roce 2015. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Hodnota aktiv společnosti loni dosáhla v přepočtu 157 miliard korun, což je meziroční nárůst o čtvrtinu.

„Trh stále nabízí velké množství levných peněz, rozumné příležitosti k jejich investování jsou však velmi limitované. Hodně prostředků tak směřuje do nemovitostí a důsledkem je, že dobré nemovitosti se obchodují draho a zároveň se najdou i kupci na nemovitosti s velkým rizikem,“ řekl Hospodářským novinám ředitel CPI Martin Němeček.

CPI
CPI patří k největším realitním investorům v Česku a je jedním z největších tuzemských majitelů maloobchodních ploch.

Společnosti patří například pražské Quadrio a Galerie Fénix, IGY České Budějovice, jihlavský City Park nebo Futurum v Kolíně. Loni získala například centra Bondy v Mladé Boleslavi nebo Géčko v Českých Budějovicích.

CPI před několika dny dokončila nákup 11 velkých obchodních center v Česku, Maďarsku, Polsku a v Rumunsku. Zaplatila za ně zhruba 18 miliard korun, což je přibližně stejně jako dohromady za všechny akvizice v loňském roce. Podle Němečka chce společnost udělat letos ještě jeden několikamiliardový obchod.

ebf - tip - debata

Společnost plánuje expandovat v dalších evropských městech. „Chceme se soustředit na čtyři země, které jsou pro nás klíčové, a těmi jsou Německo, Maďarsko, Polsko a Slovensko. Prostor k největšímu rozvoji vidíme v Polsku a velmi věříme také Maďarsku,“ uvedl Němeček.

Vítkovo Orco se vrátilo k zisku
Developerská společnost Orco Property Group, kterou v minulém roce koupila CPI, loni hospodařila s čistým ziskem 164,2 milionu eur (4,4 miliardy korun) po ztrátě 20,5 milionu eur v předchozím roce. Loni dokončila i prodej některých aktiv, včetně pražských projektů Palác Archa a Hradčanská Office Center.

Na provozní úrovni vykázala společnost zisk 15,9 milionu eur po ztrátě 13,3 milionu eur v roce 2015. Za zlepšením stála podle firmy úprava hodnoty investičního majetku.

Vítek bude investovat do zdravotnictví. Přečtěte si více

Dále čtěte:

Vítkova CPI prodala obří park u Bratislavy

CPI zmodernizuje obchodní centrum IGY za 750 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).