Menu Zavřít

Vítkovice na ocet

7. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Nabídka LNM Holdingu je neakceptovatelná

Nová huť nejspíše zůstane státu a z původního záměru integrovat severomoravské hutě patrně nezbude vůbec nic. Nabídka, kterou předložil v exkluzivním vyjednávání LNM Holding na koupi společnosti Vítkovice Steel, je totiž patrně zcela neakceptovatelná.

Ještě horší, než jsme doufali.

Předběžné informace, které se objevily v tisku, hovořily o tom, že již schválený privatizátor Nové hutě nabízí za balík 99 procent druhého ostravského ocelářského podniku částku mírně nad miliardu korun. To se ale nakonec nepotvrdilo, celková nabídka představuje čtyři miliardy korun. Jde ale o podobný trik, jaký LNM použila v případě Nové huti. Tehdy také vydala prohlášení, že hodnota transakce činí 20 miliard korun, ačkoli ve skutečnosti efekt pro stát je záporný ve výši zhruba pěti miliard korun. Za finančně zdravě a ziskové Vítkovice Steel nabídl LNM Holding pouze 650 až 670 milionů korun. Dalších 1,8 miliardy představuje garance, že Vítkovice Steel zaplatí státu 1,8 miliardy korun, což je výše provozního úvěru poskytovaná současným vlastníkem, společností Osinek, která je stoprocentní dcerou Fondu národního majetku. Tyto prostředky lze pravděpodobně získat z cash flow v případě spojení Vítkovic s Novou hutí a Vysokými pecemi Ostrava. Takže zde by investor patrně žádné prostředky nevynaložil. Stejné je to se závazkem investic ve výši jedné miliardy, kterou lze pohodlně financovat z odpisů, které dosahují čtyř set milionů ročně. Další půlmiliarda korun má být zaplacena původně mateřské společnosti a. s. Vítkovice.

MMF24

Takhle to nejde.

Za této situace k transakci nejspíše nedojde. Potvrzují to zdroje z vedení společnosti Osinek, která je vlastníkem Vítkovic, a nakonec i náměstek ministra průmyslu a obchodu František Kubelka. Ten prohlásil v rozhovoru pro týdeník EURO den předtím, než LNM podal nabídku, že investor ví, co je přijatelná cena a jedna miliarda - o níž se před tím v tisku spekulovalo - to není.
Problém je v tom, že Osinek koupil Vítkovice Steel od původní mateřské a. s. Vítkovice za 3,3 miliardy na základě důkladně provedeného ocenění. Ostatní hráči na trhu ovšem hovoří o tom, že cena byla značně nadsazená a skutečná hodnota vítkovických oceláren se pohybuje mezi jednou a jednou a půl miliardy korun, zvláště s ohledem na to, že vlastník musí dodat do firmy ještě provozní kapitál v rozsahu 1,8 miliardy korun. To je dnešní rozsah financování poskytovaného Osinkem formou takzvaného toolingu, tedy vlastně práce ve mzdě, kdy Osinek sám nakupuje suroviny i prodává hotovou produkci a s železárnami má pouze smlouvu o zpracování.
Při prodeji za nižší hodnotu, než byla kupní cena, by dnes bylo trestně odpovědné představenstvo Osinku a mohlo by být popotahováno za újmu, kterou způsobilo státu. Pokud by to nařídil vlastník Osinku, kterým je Fond národního majetku, pouze převezme trestní odpovědnost vedení fondu. Této trestní odpovědnosti ho patrně nemůže zbavit ani vláda, a to především s ohledem na exkluzivitu vyjednávání.

Zájem na oko.

Není vyloučeno, že LNM holding ve skutečnosti ani nechce získat Vítkovice Steel. V průběhu due diligence byly opakovaně rušeny schůzky s nejvyšším managementem na poslední chvíli a vzniklo několik sporů, když se investor domáhal klíčových a důvěrných informací o obchodních smlouvách a byznysplánu. Jednání se přitom účastnili i zástupci konkurenční Nové huti a zejména rumunské společnosti Sipox, která rovněž patří do skupiny LNM Holdingu. Právě Sipox je přímým konkurentem vítkovických oceláren.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).