Menu Zavřít

Vítkovické zauzlení

8. 3. 2002
Autor: Euro.cz

Hutnictví

MMF24

PRAHA (pp) – Osinek, dceřiná společnost Fondu národního majetku, je prvním zájemcem, který se oficiálně uchází o Vítkovice Steel. Tendru se s největší pravděpodobností zúčastní také čerstvé konsorcium U. S. Steel a Třineckých železáren. Due dilligence provádí rovněž LNM Holding, jehož šéf Lakshmi Mittal projevil na tiskové konferenci v Ostravě o vstup do vítkovických hutí značný zájem. Již o den později však jeho syn a viceprezident společnosti prohlásil, že o účasti v tendru LNM dosud nerozhodl.
Je to velmi kuriózní situace, neboť LNM má exkluzivitu pro provedení hloubkové prověrky v Nové huti a chce ji dokoupit od státu. Tato privatizace má být základem restrukturalizace celého českého hutnictví a je posvěcena usnesením vlády. Ve stejném usnesení je však potvrzen restrukturalizační projekt, na jehož základě má získat Vítkovice Steel státní Osinek, kterému má kvůli tomu FNM navýšit základní jmění o sedm miliard korun.
Pokud by Vítkovice Steel získalo třinecko-americké konsorcium, měla by Nová huť o starosti postaráno, neboť by patrně velmi brzy skončil kontrakt, na jehož základě odebírají Vítkovice surové železo od Vysokých pecí Ostrava. Ty kontroluje Nová huť.
Mateřská akciová společnost Vítkovice potřebuje získat za prodej své hutní dcery alespoň dvě a půl miliardy korun. Předběžné odhady počítají s cenou kolem tří miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).