Menu Zavřít

Vítr a slunce nastupují

17. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Německo

WT100

PRAHA (črk, WISE CZ) - Německý přehled využití energie při konečné spotřebě odhalil zcela jiné poměry čísel, než uvádějí obvyklé přehledy sumarizující vyrobenou energii. Mnohé malé zdroje sloužící k vytápění nebo k ohřevu teplé vody totiž do výrobních přehledů nevstupují. Přitom v celkovém souhrnu spotřeby hrají nezanedbatelnou roli nejen svým objemem, ale i rychlým nárůstem poměru obnovitelných zdrojů. Překvapivé výsledky zveřejnila Spolková federace obnovitelných zdrojů energie (BEE): v roce 2005 se v Německu spotřebovalo víc energie z šetrných zdrojů než z jaderných reaktorů.
I v tomto přehledu, který zahrnuje také energii sloužící dopravě, dosud převládá využívání fosilních zdrojů. Obnovitelné zdroje sice pokrývají zatím jen 6,4 procenta spotřeby, ale jejich meziroční nárůst byl 1,4 procenta. Loni poprvé překonalo jejich využití energii jadernou (šest procent). Manažer Milan Nitzschke z BEE to komentuje: „Když si uvědomíte, jak malý segment energie potřebné v Německu i ve světě jaderné elektrárny vyrábějí, pak je skoro nepochopitelné, proč jsou někteří politici tolik posedlí představou, že atomovými reaktory můžeme nahradit fosilní paliva.“
Malé šetrné zdroje v Německu navíc omezily emise skleníkových plynů o 80 milionů tun a vytvořily 150 000 pracovních míst.

  • Našli jste v článku chybu?