Menu Zavřít

Vítr utáhl celou zemi. Skotsko si po celý den vystačilo s větrníky

12. 8. 2016
Autor: Martin Abegglen, CC BY-SA 2.0, Flickr

Další milník zelené energetiky byl překonán ve Skotsku. Tamní větrné elektrárny minulou neděli poprvé v historii vyprodukovaly za celý den více energie, než kolik pětimilionová země spotřebovala.

Za neobvyklým výkonem větrných elektráren stálo mimořádně bouřlivé počasí. Vichřice sužovala většinu území Skotska s větrem o rychlosti až 185 kilometrů v hodině. Zároveň panovala nízká poptávka, jako obvykle o letním víkendu. Elektrárny proto vyprodukovaly 106 procent energie, než kolik Skotové spotřebovali.

„Na cestě k budoucnosti plně závislé na obnovitelných zdrojích, to byl dozajista důležitý milník,“ řekl deníku The Independent Lang Banks, šéf environmentální organizace WWF Scotland. Podle něj by mělo být skotským cílem vyprodukovat veškerou energii z obnovitelných zdrojů (nikoli jen po jeden den, ale neustále) do roku 2030.

Větrníky v neděli produkovaly 39,5 megawatthodin energie, zatímco země zkonzumovala 37,2 MWh. Skotsko je velkým hráčem v oblasti větrné energie.

„Tento velký moment byl možný zčásti díky mnoha letům politické podpory. Obnovitelné zdroje nyní vyrábí přes polovinu v zemi potřebné elektřiny,“ dodává Banks. V celé Británii obnovitelné zdroje vyrábí čtvrtinu energie. Při ústupu uhelných elektráren jsou větrné elektrárny jednou z alternativ k jádru, které je pro britskou vládu prioritním zdrojem pro budoucnost.

ebf - tip - debata

Počasí ovšem v zemi také způsobilo katastrofu. U pobřeží v Dalmore na severovýchodě Skotska se utrhla ropná plošina o hmotnosti 17 tisíc tun.

Letos v květnu bylo schopno dokonce i Německo být zcela soběstačné na energii z obnovitelných zdrojů. Ovšem pouze na krátký moment. V Dánsku jsou podle listu The Guardian jsou schopny během větrného dne vyrobit až 113 procent v zemi spotřebované energie. Loni v červenci toto číslo, v okamžiku nejnižší spotřeby, dosáhlo až 140 procent.

Čtěte dále:

Na chvíli zelení. Němci si vystačili s obnovitelnými zdroji

Zelená energie živí už přes osm milionů lidí

Německo utlumí vzestup zelené energie

Solární farma v Kalifornii (Autor: U.S. Army Corps, CC BY 2.0, Flickr)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).