Menu Zavřít

Vláda a IT – sliby, chyby?

16. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Od úředníků v novém kabinetu asi nic očekávat nemůžeme

Končí jedna vláda, končí předčasně jedno volební období. Budeme mít úřednickou vládu s úředníky. Už sám název děsí. Zkusme bilancovat, jak se politické strany vypořádaly s tak zdánlivě nepolitickým tématem, jakým je oblast informačních technologií. Největším úspěchem je prolomení letitého resortismu a sjednocení registrů. Pro laiky to znamená, že data o vás mohou být sdílena jednotlivými subjekty státní a veřejné správy a nebudete je muset fyzicky obíhat. Tohle pochází z dílny ODS, socialisté se uchylují k obecným populistickým formulacím o eGovernmentu a podpoře broadbandu. Ukazuje se, možná překvapivě, že ministerstvo vnitra, které převzalo roli zaniklého ministerstva informatiky, si vedlo dobře. Je to zřejmě tím, že zřídím-li nějakou exekutivní entitu, aniž bych jí přidělil konkrétní vymahatelné pravomoci a hlavně peníze, vyšlu ji na smrt. Mluvím o oblasti informačních technologií, hodnocení policie a bezpečnostních agentur přenechám rád někomu jinému.
CzechPointy dostávají více agend. Jsou na poštách a v každém Vidlákově a šetří a budou nám šetřit více a více času. Zrovnoprávnění papírových a elektronických dokumentů se dostalo až do netušené diskriminace papírových dokumentů. Budete-li si chtít po prvním červenci opatřit autorizovaný výtisk úřední komunikace ze své datové schránky, musíte na CzechPoint. Totéž se týká i připravované novely elektronické fakturace. Papírový otisk elektronické faktury bude jen kusem papíru bez jakékoli průkaznosti. Tohle je samozřejmě dosud „na papíře“. Datové schránky si musí získat právo na existenci, fakturace prosadit standardy. Až datové schránky poprvé spadnou, tak jako padá třeba registr vozidel, bude na soudech čilo. Po prosazení elektronické fakturace se patrně daňové ráje přesunou z Karibiku k hackerům.
Občas se bere drahý kanón na vrabce. Možnost elektronicky podávat daňové přiznání je komická ve srovnání s tím, že každý rok máme nový formulář a nová pravidla. Hrátky kolem elektronického podpisu kontrastují s tím, že ve Skandinávii se faktury nepodepisují vůbec a v Keni se posílají přes mobily. Od úředníků v nové vládě asi nic očekávat nemůžeme, volby za dveřmi, tak vzhůru k novým politickým programům!

  • Našli jste v článku chybu?