Menu Zavřít

Vláda chce top právníky

4. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Budějovický Budvar

EBF24

Ministerstvo zemědělství připravuje první krok v procesu transformace dosud národního podniku Budějovický Budvar na akciovou společnost. Chystá se vypsat výběrové řízení na poradce, který by měl při tomto poměrně riskantním kroku českému státu pomáhat. Dle ministra Petra Gandaloviče by měl tento konzultant především nabídnout špičkový právní tým s rozsáhlými zahraničními zkušenostmi. „Proces transformace musí garantovat nejlepší právní firma, pokud možno se světovým renomé, která je schopna poskytnout i patřičné garance,“ říká ministr, do jehož ranku jihočeský pivovar spadá.
Gandalovič si je prý plně vědom skutečnosti, že ve hře je „nesmírně cenná věc“ - právní kontinuita firmy a vlastnická práva k značkám Budějovický Budvar, Budweiser Budvar a dalším.. „Víme všichni, že samotná hodnota pivovarnické technologie též není zanedbatelná, jde také o miliardy korun, ale to nejcennější z Budvaru se nachází v oblasti duševního vlastnictví. Jedná se právě o ochranné známky a vysouzené právo tyto známky používat na mnoha zahraničních trzích. Abychom to vše ochránili, je zapotřebí nejlepších právníků - bez nich se to dělat nedá,“ poznamenává Gandalovič. Mnohé nasvědčuje tomu, že transformaci bude nutné uskutečnit speciálním zákonem.
Nynější hodnota jihočeské firmy je odhadována na 20 až 30 miliard korun, přičemž absolutní většina majetku je nehmotné povahy; právě tím je podnik naprosto výjimečný. Jakoukoliv právní chybu by mohl okamžitě využít ve svůj prospěch tradiční protivník Budvaru - americký koncern Anheuser-Busch, s nímž český pivovar o právo užívat značky Budweiser Beer, Bud a další po celém světě soupeří. Celý spor se táhne přes sto let. Budějovičtí na začátku dubna uvedli, že zbývá vyřešit ještě sedmnáct známkoprávních sporů. V letech 2000 až 2006 obě dvě firmy svedly 86 soudních pří, přičemž český producent piva uvádí, že v 69 případech byl úspěšnější on, pět případů skončilo nerozhodně a dvanáctkrát vyhráli Američané.
Právní rizika byla v minulosti zásadním důvodem, proč Budějovický Budvar jako jediná firma v republice zůstala národním podnikem. „Transformace nebyla skutečně zahájena kvůli neuzavřeným známkoprávním sporům. Privatizací dle transformačního zákona by mohlo dojít ke škodám na duševním vlastnictví, například kvůli přerušení právní kontinuity. Proto musí být přeměna pečlivě připravena a celý postup velmi dobře uvážen,“ tlumočí názor managementu Budvaru mluvčí Petr Samec. Jak dále podotýká, harmonogram transformace je ale věcí zainteresovaných vládních úřadů. Proces bude řídit ministerstvo zemědělství ve spolupráci s ministerstvem financí.
Ještě předtím, než bude tendr na poradce vyhlášen, je třeba zformulovat kritéria výběru. Již dříve ministr uvedl, že celý převod do nové právní formy by mohla trvat zhruba jeden rok. Jak dnes dodává, bude však záležet především na tom, k jakým závěrům objednaná právní analýza dojde a jaká kroky budou státu poradcem doporučeny. (jpš)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).