Menu Zavřít

Vláda dá peníze na sociální dávky z úspor a zkrátí i zálohy poště

10. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Vláda získá 6,5 miliardy korun,které chybějí na sociální dávky, z rozpočtových úspor a podlepotřeby bude krátit také zálohy na důchody pro příští rok, kterévyplácí České poště.

Nejvíce, 4,5 miliardy korun, musí ušetřitministerstvo práce a sociálních věcí, řekl na tiskové konferencijeho šéf Zdeněk Škromach.

Další peníze se podle ministerstva financí Bohuslava Sobotkynašly ve všeobecné pokladní správě, kde se soustřeďují rozpočtovérezervy. Zálohy poště na vyplácení důchodů se podle něj budoukrátit jen v „nezbytně nutné míře“. Rozhodnutí o tom padne běhemtohoto měsíce, dodal.

WT100

Vláda měla podle Sobotky dvě možnosti: buď požádatPoslaneckou sněmovnu o změnu rozpočtu, nebo najít úspory.Rozhodla se pro druhou možnost. Hospodaření v letošním roce sepodle Sobotky vyvíjí mimořádně příznivě, takže deficit schválenýsněmovnou ve výši 115 miliard bude řádově o miliardy nižší.Ministr ujistil, že vláda veškeré dodatečné daňové příjmy použijena snížení rozpočtového schodku.

Do finanční tísně se Škromachův resort dostal poté, covyplatil mimořádné finanční dávky důchodcům a dětem, které jimměly letos kompenzovat zvýšení cen v důsledku daňové reformy.Koalice o těchto dávkách podle Škromacha rozhodla v době, kdyparlament schválil rozpočet na letošní rok.

  • Našli jste v článku chybu?