Menu Zavřít

Vláda neví, co si počít s 300 úředníky, kteří rozdělují eurodotace

29. 3. 2015
Autor: čtk

Stovky úředníků po celém Česku před sebou mají nejistou budoucnost. Jde o odborníky na čerpání evropských dotací, na které vláda zapomněla při tvorbě služebního zákona. Stojí mimo jeho působnost. A kvůli další chybě, konkrétně nastavení systému čerpání dotací v následujícím období, mohou brzy skončit bez práce.

S odstupem to vypadá jako slušný český amatérismus. Při složitých debatách a vyjednáváních o podobě služebního zákona vypadla ze sorty „vyvolených“ jedna skupina úředníků. Jde o zaměstnance takzvaných úřadů regionálních rad. Jsou to lidé, kteří rozhodují o eurodotacích v regionech a za vydané dotace odpovídají. Odhlédneme-li od policejních manévrů a úplatkářských kauz, mají cenné zkušenosti s tím, jak fungují pravidla dotačního pralesa.

Když ministerstvo pro místní rozvoj plánovalo, jak bude rozdělování dotací fungovat v právě začínajícím programovém období EU, počítalo s pokračováním těchto regionálních rad.

Když pak odeslalo ministerstvo pro místní rozvoj do Bruselu dopis, kde popsalo, jak budou nová pravidla fungovat, přišla velmi jasná odpověď. V Bruselu si totiž vzpomněli, co nepěkného se v regionálních radách dělo. Z Evropské komise přišla odpověď, že podruhé žádné regionální rady ani porcování dotací v regionech neprojdou. Oficiální důvod zněl diplomaticky: Máte příliš mnoho subjektů, které by se na rozdělování podílely, uberte.

300 úředníků bude podstupovat výběrová řízení, pokud se budou chtít dostat do státní služby a dál v regionech pracovat na eurodotacích

Pro českou vládu to nemuselo být až tak velké překvapení. S Evropskou komisí totiž nikdo předem moc nejednal, jak rozdělování dotací nastavit. Pokud by ke konzultacím došlo, Česko mohlo dopředu vědět, že mu ten staronový nápad neprojde. „Považuji to za velice složitou situaci a myslím, že ji dávno měli řešit ministři pro místní rozvoj a dávno ji měli řešit i hejtmani,“ říká dnes ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

Vláda podle ní věděla, že pošle do Bruselu nezkonzultovaný materiál. „Byla jsem postavena před situaci, jestli to na komisi pošlu, nebo nepošlu. Vzhledem k tomu, že se předtím nic moc nedělo a nebylo to ani předjednáno v Evropské komisi, po dohodě na vládě, a to zdůrazňuji, se materiál komisi poslal. Reakci jsme získali v lednu a ihned začali pracovat na dalším postupu,“ pokračuje ministryně.

Rady nejsou pod služebním zákonem

Kromě podprahového negativního vnímání regionálních rad také v Bruselu hrálo velkou roli, že česká vláda regionální rady nezařadila pod služební zákon. Ten eurokomise vnímá jako klíčový dokument a každý úřad, který rozhoduje o eurodotacích, by pod ním měl být zařazen a podle něj se také chovat.

„Regionální rady tam nejsou. My jsme to věděli a nepovažuji to za chybu. Ony nemají se státem nic společného, proto jsme nepřistoupili na to, aby byly ve služebním zákoně zakotveny,“ říká ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD).

Úřednické manévry

Situace je tedy následující: Česko má stovky úředníků, kteří mají sice ještě co dělat se schvalováním dotací v končícím programovém období, za čas ale nebudou mít práci. Stát přitom jejich zkušenosti potřebuje, nebo to aspoň deklaruje. Ministerstvo pro místní rozvoj proto vymyslelo plán.

„Nechala jsem si udělat několik právních stanovisek, co by se s těmi zaměstnanci mělo dít a jak může stát pomoci. Po všech analýzách se jeví jako jediná varianta rozšíření Centra pro regionální rozvoj,“ popisuje ministryně Šlechtová.

127 miliard Kč poteče v příštím programovém období do krajů přes integrovaný regionální operační program

Ono centrum, kterému mimochodem šéfuje bývalá náměstkyně Pavla Béma Markéta Reedová, je zřízeno ministerstvem pro místní rozvoj a pod služební zákon spadá. Má za úkol být v nové verzi regionálních dotací zprostředkovatelským subjektem a kvůli přechodu staronových úředníků zřídit regionální pobočky. Nikdo z centra, natož z regionů už ale nebude vyplácet dotace. Tahle role zůstane ministerstvu pro místní rozvoj.

Přechod úředníků však nebude jednoduchý. Letos půjde o sto, příští rok až o dvě stě lidí. Protože nejsou pod služebním zákonem, budou muset dělat výběrová řízení, aby se mohli státními úředníky stát. A ne všem se to asi povede, navíc do výběrového řízení se bude moci přihlásit kdokoli další a být jim konkurencí. Sobotkova vláda říká, že nové čerpání dotací už bude bezproblémové. První krok se ale příliš nepovedl.


Čtěte také:

Hašek: Finance dluží krajům a MMR miliardy na staré projekty

Česku letos zbývá vyčerpat přes 200 miliard korun z fondů EU

ebf - tip - debata

Univerzity žalují ministerstvo školství kvůli šikaně u eurodotací

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).